Ποιοι υπουργοί είναι στη «μαύρη λίστα» της ΝΔ

Ποιοι υπουργοί είναι στη «μαύρη λίστα» της ΝΔ

Τρεις Εξεταστικές έχουν από τώρα έτοιμες!

-Βαρύ «κατηγορώ» για προσλήψεις, προμήθειες και ατασθαλίες
-Στο στόχαστρο και ο Πάνος Καμμένος

«Μαύρη λίστα» με υποθέσεις που από την επομένη των εκλογών θα τεθούν υπό δικαστική διερεύνηση καταρτίζουν στη Νέα Δημοκρατία και αφορούν πεπραγμένα της κυβέρνησης από το 2015 και εντεύθεν. Υπουργικές αποφάσεις για προμήθειες και προσλήψεις, νομοσχέδια και ρυθμίσεις πάσης φύσεως έχουν μπει στο μικροσκόπιο, ενώ στην Πειραιώς έχουν ανοίξει φακέλους και συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία.

Κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες υπογραμμίζουν την απόφαση της ηγεσίας να πέσει άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που προκάλεσαν ερωτηματικά και υποψίες και απασχόλησαν την πολιτική επικαιρότητα και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Αν και μέχρι πρότινος ο Κυρ. Μητσοτάκης τηρούσε χαμηλούς τόνους και ζητούσε ανάλογη τακτική από τους βουλευτές, μετά τα τελευταία γεγονότα (τις φήμες για παραπομπή σε προανακριτική τεσσάρων γαλάζιων πρώην υπουργών) φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση του. Από το περιβάλλον του μάλιστα επισημαίνουν ότι μετά τις εκλογές θα στηθούν τρεις τουλάχιστον εξεταστικές επιτροπές!

Η πρώτη θα αφορά τα πεπραγμένα στην οικονομία κατά το α’ εξάμηνο του 2015, που οδήγησαν σε ένα νέο Μνημόνιο, στο κλείσιμο των τραπεζών και στα capital controls. Την… τιμητική του εκεί θα έχει ο Γ. Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών την επίμαχη περίοδο. Η δεύτερη εξεταστική θα κληθεί να ερευνήσει όλες τις πτυχές με τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας και η τρίτη για τα κονδύλια για τους πρόσφυγες.

Στο μικροσκόπιο της Πειραιώς έχουν μπει επτά εν ενεργεία υπουργοί, ένας πρώην και ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού, οι οποίοι συνδέονται με αποφάσεις που είτε ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο είτε χαρακτηρίζονται από παρατυπίες και άλλες που εκπέμπουν οσμή σκανδάλου.

• Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με δύο υποθέσεις: Την… απόπειρα πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και τη διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες. Από την Πειραιώς υποστηρίζουν ότι και για τις δύο αυτές υποθέσεις ο κ. Καμμένος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική δικαιοσύνη.

• Δεύτερος στη λίστα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς για τον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τον οποίο ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σκοτεινό σημείο της υπόθεσης η περίπτωση ενός εκ των διεκδικητών (Χρ. Καλογρίτσας) με τα… περιβόητα βοσκοτόπια. Στη Νέα Δημοκρατία «ψάχνουν» ακόμη τον κ. Παππά για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (προσλήψεις, δαπάνες κ.ά.), αλλά και για την ΕΡΤ και κάνουν λόγο για «επιβαρυντικά στοιχεία».

• Επόμενος στη λίστα ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, οι αποφάσεις του οποίου για τους αυτοκινητόδρομους τα προηγούμενα χρόνια και τελευταία για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο ελέγχονται εξονυχιστικά. Από την Πειραιώς λένε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για ορισμένες… φωτογραφικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που λειτούργησαν προς όφελος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

• Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έχει μπει εξωδίκως στη λίστα της ΝΔ, λόγω του εξαδέλφου Ορ. Τσακαλώτου, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων αξίας πολλών δισ. ευρώ.

Προς διερεύνηση είναι το κατά πόσο έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης λόγω… συγγένειας, δεδομένου ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

• Ελάχιστοι θυμούνται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Π. Κουρουμπλής διατέλεσε υπουργός Υγείας, το θυμούνται ωστόσο καλά στην Πειραιώς. Και αυτό διότι είχε… ξεχάσει να εκδώσει δελτίο τιμών για τα φάρμακα με αποτέλεσμα -όπως ισχυρίζονται από την Πειραιώς- οι φαρμακοβιομηχανίες να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Η δικαιοσύνη θα αναλάβει να διερευνήσει πόση ήταν η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο.

• Η αγορά από τη ΔΕΗ μιας χρεοκοπημένης εταιρείας στα Σκόπια βάζει στη «μαύρη λίστα» της ΝΔ τον Γ. Σταθάκη ως εποπτεύοντα υπουργό. Τα ερωτηματικά που έχουν ανακύψει πολλά και έμειναν αναπάντητα από την πλευρά της κυβέρνησης και του κ. Σταθάκη. Αν από τις έρευνες προκύψει ότι η συγκεκριμένη αγορά ήταν ζημιογόνα για τη ΔΕΗ και το Δημόσιο, οι υπεύθυνοι θα κληθούν να δώσουν λόγο, προειδοποιούν από την Πειραιώς.

• Από μια τέτοια λίστα δεν μπορεί να απουσιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, τον οποίο στη ΝΔ «ψάχνουν» για τυχόν προσλήψεις κατά παράβαση των νόμων, χαριστικές αποφάσεις, απευθείας αναθέσεις έργων, προμηθειών κ.ά.

• Προς… διερεύνηση δύο ακόμη πρόσωπα που συνδέονται με την κυβέρνηση: Ο Π. Σκουρλέτης για την περίοδο που ήταν υπουργός και υπέγραψε τις αποφάσεις που σχετίζονται με την εταιρεία Eldorado, η οποία -ως γνωστόν- έχει προσφύγει στα δικαστήρια και ζητάει τεράστιες αποζημιώσεις με το επιχείρημα ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης, εν προκειμένω του κ. Σκουρλέτη, ζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα της εταιρείας.

• Τέλος, στο μικροσκόπιο της Πειραιώς έχει μπει εδώ και καιρό ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γ. Τσίπρας, ο οποίος ασκεί χρέη οικονομικού συμβούλου, ενώ είχε μία σύντομη θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών. Το όνομά του ήρθε στην επικαιρότητα μετά την παραίτηση του Ν. Κοτζιά, ο οποίος στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα αναφέρεται -λένε οι πληροφορίες- σε ορισμένες δραστηριότητες του εξαδέλφου του.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ