Οι συνταξιούχοι πληρώθηκαν τα αναδρομικά που διεκδικούσαν – Τι λέει το υπουργείο Εργασίας

Οι συνταξιούχοι πληρώθηκαν τα αναδρομικά που διεκδικούσαν – Τι λέει το υπουργείο Εργασίας

Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει σαφώς τοποθετηθεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο ΣΚΑΪ έκανε λόγο για ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αναφερόμενος σε απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ ποσό σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) να καταβάλλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ με τον νόμιμο τόκο (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αφορούν, πρώτον, ότι το ποσό όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. Δεύτερον, ότι για την αγωγή αυτή συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους στις 7 Μαΐου και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Η απόφαση των συμβούλων του κράτους να δεχθούν την απόφαση του ΣτΕ και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι ελήφθη, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έλεγε πως για τις περικοπές από το 2015 και μετά, θα υπάρξει νέα κρίση από το συμβούλιο της Επικρατείας, ανέφερε ο σταθμός.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση εναρμονίσθηκε με την κρίση του ΣτΕ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Παραδέχεται, όμως, ότι «για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει σαφώς τοποθετηθεί.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση-πιλότο του 2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων.

Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

Είναι προφανές ότι όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Πηγή-φωτο: enikonomia.gr


Σχολιάστε εδώ