Πράσινο φως από τον Ευκ. Τσακαλώτο για μηχανισμό εγγυήσεων στα κόκκινα δάνεια

Πράσινο φως από τον Ευκ. Τσακαλώτο για μηχανισμό εγγυήσεων στα κόκκινα δάνεια

Το πράσινο φως από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα εγγυηθεί τη μεταβίβαση μέρους των κόκκινων δανείων των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), έχει εξασφαλίσει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Μάρτιν Τζούρντα.

«Ο υπουργός Οικονομικών, με τον οποίο συναντήθηκα την περασμένη Δευτέρα, έχει πειστεί για τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού εγγυήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΧΣ, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία, για τη διαμόρφωση της οποίας εργάζεται το Ταμείο, θα πρέπει να στηριχθεί στο ιταλικό μοντέλο, ενσωματώνοντας στοιχεία και από αντίστοιχα συστήματα άλλων κρατών της Ευρωζώνης με ανάλογα προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Μιλώντας σε συνέδριο της ΕΕΔΕ με θέμα τη διαχείριση κινδύνου, ο κ. Τζούρντα δήλωσε ανήσυχος για το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κάλεσε τις τράπεζες «να αποκαταστήσουν τη βλάβη που έχει γίνει στο παρελθόν και να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη τους με τους επενδυτές». Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΤΧΣ σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, για την ενεργοποίηση του συστήματος κρατικών εγγυήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, για τη χρήση των οποίων απαιτείται η έγκριση των εποπτικών αρχών, δηλαδή του SSM, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της DG Comp, καθώς και του ESM εφόσον απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί μέρος των κεφαλαίων με τα οποία έχει συνεισφέρει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας. Ο μηχανισμός εγγυήσεων θα αφορά την τιτλοποίηση απαιτήσεων από τις τράπεζες ύψους 10-15 δισ. ευρώ και, όπως δήλωσε, θα λειτουργήσει ως συμπληρωματικός μηχανισμός για τη μείωση των NPEs από το σημερινό επίπεδο των 88 δισ. ευρώ στα 35 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021.

Περισσότερα στο kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ