Ο Οικουμενικός Θρόνος αγωνίζεται για να σωθεί η Ορθοδοξία από εθνικισμό και αυταρχισμό

Ο Οικουμενικός Θρόνος αγωνίζεται για να σωθεί η Ορθοδοξία από εθνικισμό και αυταρχισμό

Τον παλμό του Πατριαρχείου και το στίγμα του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον ορθόδοξο κόσμο με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και το πώς α­ντιλαμβάνεται τον πολυσήμαντο και πολυδιάστατο ρόλο του το Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ, που κάποτε έσφυζε από ζωή και το ελληνικό στοιχείο υπερτερούσε, όμως τώρα δίνει απλά μαρτυρία πίστεως με τους λιγοστούς πλέον Έλληνες που διαμένουν στην Πόλη.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγωνίζεται για να διασώζεται η Ορθοδοξία από τους κινδύνους του εθνικισμού, της εσωστρεφείας και της αυταρχίας, του άγονου συντηρητισμού και του φονταμενταλισμού, της υποτιμήσεως των επιτευγμάτων του σύγχρονου πολιτισμού και της αρνήσεως του διαλόγου με τον κόσμο», τόνισε ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην πρώτη του κιόλας λειτουργία μετά την αψυχολόγητη απόφαση της Μόσχας για διακοπή κοινωνίας με το Φανάρι.

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως το Φανάρι δεν σκοπεύει να αφήσει τον ουκρανικό λαό απροστάτευτο και την Εκκλησία της Ουκρανίας στην τύχη της, επισημαίνοντας ότι «είναι αδιανόητο ο Οικουμενικός Θρόνος, ο οποίος έχει εκ των ιερών κανόνων την ευθύνη για την ενότητα και την ευστάθεια της Ορθοδοξίας, να αδρανεί και να σιωπά όταν ένας ορθόδοξος λαός πάσχει και αναζητεί λύση εκκλησιαστικών προβλημάτων τα οποία τον ταλανίζουν επί αιώνες. Προσβλέπει δε και προσφεύγει στον Οικουμενικό Θρόνο αιτούμενος στηριγμό και προστασία».

Εξήγησε δε πως το Πατριαρχείο παρεμβαίνει επειδή οφείλει και όχι για να κάνει επίδειξη δύναμης, ενώ τόνισε πως αν αδιαφορήσουμε θα πρέπει να απολογηθούμε στον Θεό και την Ιστορία. Αναφέρθηκε επίσης στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπογραμμίζοντας ότι «μεριμνά για τον άνθρωπο και τα οξέα υπαρξιακά προβλήματά του, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας, στη βάση των θεοδώρητων αξιών της ορθοδόξου παραδόσεως μας. Αποδεικνύει, διά της πολυδιάστατης ευλογημένης βακτηρίας του, ότι δύναται να μετουσιώνει το παρελθόν σε παρόν, το παρόν σε μέλλον, το χθες και το σήμερα σε αύριο».

Μάλιστα υπενθύμισε μια παλαιότερη φράση του διαπρεπούς θεολόγου μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη λέγοντας πως το Πατριαρχείο αποτελεί ένα ιστορικό παράδοξο, «έναν θεσμό που ακόμη κι αν δεν τον είχαμε δοσμένο από τη Χάρη του Θεού, και μάλιστα στο Γένος μας, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συ­γκινήθηκε όταν αναφέρθηκε στους αγώνες που δίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να προστατευτούν τα ιερά και τα όσια του Γένους και της Πίστης. Αξίζει να σημειωθεί, αν και ήταν αναμενόμενο, ότι κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής χοροστασίας το όνομα του Πατριάρχη Ρωσίας αναφέρθηκε κανονικά, αφού το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει προχωρήσει στη διακοπή κοινωνίας με την Εκκλησία της Ρωσίας, αφού αυτή η διακοπή είναι μονομερής.


Σχολιάστε εδώ