O Θρησκευτικός Τουρισμός στη Σίφνο

O Θρησκευτικός Τουρισμός στη Σίφνο

One Team: Ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στο νησί της Σίφνο, με πρωταρχικό στόχο την προσέλκυση Ρώσων προσκυνητών

Μπορεί η Σίφνος να αλλάξει τα δεδομένα στον θρησκευτικό τουρισμό των Δυτικών Κυκλάδων;

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι “Αξίζει να το Προσπαθήσουμε!” και οι αρχικές ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Κατά το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου στο νησί της Σίφνου, παράλληλα με το διεθνές «Φεστιβάλ Τσελεμεντέ», πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη αποστολής δημοσιογράφων, αρθρογράφων και ρεπόρτερ από Ορθόδοξα sites & κανάλια της Ρωσίας, με σκοπό τη γνωριμία του νησιού στο Ορθόδοξο ρωσικό κοινό και την επιλογή του ως προσκυνηματικού τόπου διακοπών.

Το εναλλακτικό αυτό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Σίφνου με την εταιρία επικοινωνίας One Team η οποία διαμόρφωσε ολοκληρωμένο πλάνο προώθησης της εικόνας του νησιού, με ενέργειες δημοσίων σχέσεων και ψηφιακής προβολής.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας, και συγκεκριμένα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και τον Πανοσολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθάγγελο. Λόγω της επίσκεψης του τελευταίου στο Πατριαρχείο της Μόσχας στις αρχές Νοεμβρίου και σε συνέχεια της συγκεκριμένης δράσης για το νησί, προγραμματίστηκε συνέντευξή του στο μεγαλύτερο ορθόδοξο κανάλι της Ρωσίας. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε η ρωσική αποστολή για τις ενέργειές της Εκκλησίας και του Δήμου τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας, δίνοντας το στίγμα ότι η Ορθόδοξη παράδοση και η ελληνική φιλοξενία ενώνουν τους δύο λαούς.

Η ξένη αποστολή απαθανάτισε τα πιο σημαντικά δρώμενα του διεθνούς φεστιβάλ «Τσελεμεντέ» (συνταγές, χοροί κ.τ.λ.), τις φυσικές και τουριστικές ομορφιές του νησιού, ενώ δόθηκε έμφαση στις πανέμορφες εκκλησίες και τα μοναστήρια. Ως εκ τούτου, εξετάζεται για το καλοκαίρι του 2019, να υπάρχει ειδική ξενάγηση των επισκεπτών, στα μεγαλύτερα ορθόδοξα προσκυνήματα του νησιού.

Η εμπειρία της λήψης πλάνων με σκάφος από τη θάλασσα, η ανεπανάληπτη ιστορία των βράχων του νησιού, τα μοναδικά του μονοπάτια σπαρμένα με αρωματικά φυτά και βότανα, καθώς και τους “πανηγυράδες” στο «Γενέθλιο της Θεοτόκου» να στρώνουν δωρεάν τράπεζα για εκατοντάδες ανθρώπων, αποτέλεσαν γεγονότα που «σημάδεψαν» θετικά την ρωσική αποστολή, ενώ ανεξίτηλες εντυπώσεις άφησαν στα μέλη της αποστολής, τα workshopς εγκαυστικής & κεραμικής που παρακολούθησαν.

Ο Δήμος Σίφνου θέλησε με τις προαναφερόμενες ενέργειες, να «αγγίξει» ευαίσθητες χορδές του ρωσικού λαού και συγκεκριμένα την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, τη λαχτάρα για πανηγύρεις και εορτές, τη γαστρονομική παράδοση, το μαγευτικό τοπίο με τους απαράμιλλους οικισμούς, τις άρτιες υποδομές (φυσικές & τεχνητές), ταυτόχρονα με τη φιλόξενη αγκαλιά των κατοίκων. Τόσο η Δημοτική όσο και η Τουριστική αρχή του νησιού πλαισιωμένες από τοπικούς επιχειρηματίες, αποτέλεσαν βασικούς αρωγούς στο συγκεκριμένου press trip, ενώ ο Δήμαρχος του νησιού κος Ανδρέας Μπαμπούνης, κάλεσε επίσημα από το ορθόδοξο ρωσικό κανάλι SOUZ τους Ρώσους προσκυνητές, να επισκεφτούν το νησί για να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες διακοπών και πνευματικής ανάτασης.

Η απήχηση των εκπομπών και των άρθρων που δημοσιεύθηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της Ρωσίας ήταν πολύ σημαντική, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες, ότι η τοπική παράδοση της Σίφνου μπορεί να διαμορφώσει δυναμικά το τουριστικό της μέλλον, επιλέγοντας την καινοτομία και τη διαφοροποίηση στην επικοινωνία, με στόχο την προσέγγιση νέων τουριστικών αγορών και της αλλαγής του τουριστικού της μίγματος.

Φωτος: e-sifnos.com


Σχολιάστε εδώ