Μάχες στο ΚΙΝΑΛ μεταξύ των στελεχών για μια εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια

Μάχες στο ΚΙΝΑΛ μεταξύ των στελεχών για μια εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια

Έχουν αφήσει τα καυτά θέματα που απασχολούν τον λαό…

Με διαρκείς πρωτοβουλίες, όπως αυτή που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και αφορά την κατάθεση, κάθε βδομάδα, μίας ερώτησης υπογεγραμμένης από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, η ηγεσία του Κινήματος επιχειρεί να στείλει μήνυμα ενότητας και επανασυσπείρωσης εν όψει των εξελίξεων αλλά και των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές, εθνικές).

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μεγάλη δημοσκοπική ανάσα, που θα δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για οριστικό κλείδωμα της τρίτης θέσης (άρα και της τρίτης διερευνητικής εντολής σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας), αλλά και για τη διατήρηση της ενότητας και της συνοχής του Κινήματος, εμφανίζονται συνεχώς αγκάθια, που ανατροφοδοτούν το κλίμα εσωστρέφειας.

Σε αγκάθι φαίνεται να εξελίσσεται το ζήτημα με τα επώνυμα, προβεβλημένα και πρωτοκλασάτα στελέχη, αναφορικά με τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα κατέλθουν στις εθνικές εκλογές, αλλά και το τι τελικά θα γίνει με όσους δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης για να εκλεγούν.

Μια πρώτη συστηματική προσπάθεια για να ξεκαθαρίσει το δύσκολο αυτό σκηνικό θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή Ψηφοδελτίων του Κινήματος.

Αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις, δύο ρεύματα. Μια σειρά από στελέχη κινούνται στη γραμμή «θα κατεβούμε όπου αποφασίσει το κόμμα, μιας και θέλουμε να προσφέρουμε όπου κρίνει αναγκαίο το Κίνημα». Στον αντίποδα υπάρχει μια άλλη τάση, που έχει επιλέξει την πολιτική των προσωπικών στρατηγικών και φαίνεται να επιμένει ότι είναι τα ίδια τα στελέχη που θα κρίνουν σε ποια περιφέρεια θα πολιτευτούν, την κατάλληλη στιγμή.

Ιδιαίτερα σύνθετο φαίνεται να είναι το θέμα με τον ευρωβουλευτή και δεύτερο στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη. Έχει ήδη γίνει μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και τον κ. Ανδρουλάκη και η θέση της προέδρου είναι ότι ο Ανδρουλάκης θα είναι υποψήφιος στη Δυτική Αττική, κάτι, όμως, που ο ίδιος δεν θέλει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κ. Γεννηματά φέρεται να έχει αναφέρει τόσο στον κ. Ανδρουλάκη όσο και στην άλλη ευρωβουλευτή του Κινήματος, την Εύα Καϊλή (με την οποία επίσης είχε συνάντηση), πως θέλει να μετακομίσουν από την Ευρωβουλή στην Ελλάδα και να δώσουν τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Περίπλοκο όμως είναι το θέμα και με την Εύα Καϊλή, αφού σε περίπτωση που ο Ευάγγελος Βενιζέλος περάσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τότε η κ. Καϊλή θα έχει ανοιχτό τον δρόμο μπροστά της για να κατέλθει ως υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογή της στη Βουλή, καθώς λόγω και της στάσης της στο θέμα των Σκοπίων έχει αυξήσει τα ερείσματά της στη συμπρωτεύουσα.

Κρίσιμο μέγεθος στις περαιτέρω αποφάσεις της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ για τα ψηφοδέλτια θα είναι το τι θα γίνει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι σχέσεις Γεννηματά – Βενιζέλου κινούνται, πλέον, σε ήρεμα νερά και εκκρεμεί απλώς ένα τετ α τετ των δύο τους για να αποφασιστεί πού θα πολιτευθεί τελικά ο κ. Βενιζέλος. Για την ώρα τουλάχιστον, η περίπτωση να κατέβει ως υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ενώ ήδη έχει ανοίξει μια συζήτηση για το ενδεχόμενο να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και δη επικεφαλής του.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, που εκλέγεται χωρίς σταυρό, φαίνεται πως οριστικοποιείται η υποψηφιότητά του στην Αχαΐα, όπου το Κίνημα εκλεγεί βουλευτή. Πάντως παράλληλα υπάρχει και μια συζήτηση για την αξιοποίηση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, που είναι εν ενεργεία βουλευτής του Κινήματος στην Αχαΐα.

Σύνθετη είναι και η κατάσταση με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, που είναι βουλευτής του Κινήματος και ηγήθηκε του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις τελευταίες εκλογές, λόγω και της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά αν αποφασιστεί να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε θα προκύψουν νέοι πονοκέφαλοι, καθώς για να βγει δεύτερος βουλευτής από το Επικρατείας θα πρέπει να πιάσει διψήφιο νούμερο το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί μια περιφέρεια όπου να μπορεί να δώσει με αξιώσεις την εκλογική μάχη ο κ. Θεοχαρόπουλος.


Σχολιάστε εδώ