ΠΓΔΜ: Με «80» στην πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΠΓΔΜ: Με «80» στην πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση

Μετά από μπαράζ αναβολών της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή τη στιγμή γίνεται ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της γείτονος, ο Ζάεφ σημείωνε το απόγευμα της Παρασκευής σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή» προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε. 

Στη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.Έπειτα από ένα μπαράζ διαφωνιών η συζήτηση και στη συνέχεια η ψηφοφορία ξεκίνησε αργά το βράδυ της Παρασκεύης μετά από αρκετές αναβολές.

Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ατμόσφαιρα στην ΠΓΔΜ είναι εξαιρετικά τεταμένη ανάμεσα στα κόμματα, ωστόσο προκύπτει ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες δεν έχουν κοπάσει.


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live: Ξεκίνησε η συνεδρίαση


 

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 κανείς δεν γνωρίζει, τελικά,  πότε θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτό γιατί ο Ζόραν Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τις ψήφους 79 βουλευτών, την στιγμή που απαιτούνται 80.

Το Σκοπιανό δίκτυο 1TV υπογραμμίζει πως μόνο ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως εκ τούτου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία, κατά την οποία είναι πολύ πιθανό να τεθεί ζήτημα παραίτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, σύμφωνα με το 1TV, που επικαλείται κοινοβουλευτικές πηγές.

Σύμφωνα με το real.gr νωρίτερα, o Ζόραν Ζάεφ χρειαζόταν ακόμη οκτώ βουλευτές για να συμπληρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 εδρών με τους βουλευτές του VMRO να δηλώνουν πως ούτε σήμερα θα εμφανιστεί κάποιος εξ αυτών στη Βουλή, καλώντας τον Πρωθυπουργό να αποδεχτεί την ήττα του.

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ψηφοφορίας. “Ας πούμε ”ναι” στην ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας”, έγραψε ο Ζάεφ στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook, απευθύνοντας έκκληση στους συναδέλφους του.


Σχολιάστε εδώ