Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον και τον διεθνή ρόλο της Ευρώπης. Παράλληλα, απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο για τις αναφορές περί εκλογών, περί πρότασης μομφής καθώς και την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Αναφορικά με το Brexit σημείωσε ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, «επί ξηρού ακμής» όπως είπε, χαρακτηρίζοντας πολιτικό το αδιέξοδο εξαιτίας και της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Μ. Βρετανίας. Επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει τις προσπάθειες του ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους». «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.

Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.

Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη», δήλωσε ο περωθυπουργός. Εξήγησε πως αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης, όχι μόνον ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας της Ευρωζώνης. «Στην κατεύθυνση αυτή», είπε, «επαναφέραμε, εγώ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας».

«Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά της μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει ελκυστική για τους πολίτες της και να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει να έχει μέλλον», υπογράμμισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη στο Παλέρμο για την Λιβύη, στις 12 Νοεμβρίου, όπου η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά προσκεκλημένη.

«Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι είναι μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.

«’Αλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας νέα πολυπεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία και την ενέργεια και την ασφάλεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Σύνοδος Ευρώπης-Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε καθώς ενισχύονται η οικονομική παγκοσμιοποίηση και αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας.

«Ακριβώς σε αυτήν την περίοδο που ενισχύονται οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η διεθνής τρομοκρατία, ή αναδεικνύονται οι περιφερειακές διενέξεις όπως στην Κορεατική Χερσόνησο, οφείλουμε να απομακρυνθούμε από την προοπτική της εθνικής και περιφερειακής περιχαράκωσης και της εθνικιστικής ρητορικής».

Είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ασία προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμισθεί και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό, καθώς βγαίνει από την κρίση και καθίσταται ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και περιφερειακός κόμβος για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενέργεια», είπε.

«Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο φαινόμενο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να αποδίδουμε εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις του διαστάσεις, άρα και στην εσωτερική πτυχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου».

Παράλληλα, είπε πως «η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη και πως η επιμονή μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική αναποτελεσματική».

Για εκλογές και πρόταση μομφής

Ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές να αναζητήσουν την τύχη τους στον τζόγο για καλύτερη τύχη.

«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνης της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας», δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός.

Για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά

Ενημερώθηκα χθες για μία επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο μου με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό. Θα τη διαβάσω με προσοχή όταν επιστρέψω, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αύριο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά καθώς είναι προγραμματισμένη η τελετή παραλαβή-παράδοσης στο ΥΠΕΞ και ξεκαθάρισε ότι δεν συνηθίζει να δημοσιοποιεί επιστολές οι οποίες είναι αυστηρώς προσωπικές «και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε και τώρα», συμπλήρωσε.

«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε σπουδαίο το έργο που αφήνει πίσω του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Βεβαίως έχει ανεβάσει –κι αυτό μας δυσκολεύει- πολύ ψηλά τον πήχη για όλους εμάς ώστε να συνεχίσουμε μια σειρά από στρατηγικές για την εξωτερική μας πολιτική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιούμε».

Σημείωσε επίσης ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν και ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύεται τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά του χέρια.

Για την ΠΓΔΜ

Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας αυτής που αλλάζει τη συνταγματική ονομασία είναι μονόδρομος για τους γείτονες μας αν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ευχήθηκε δε, καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ.

«Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό.

«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Για τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι

«Ο κ. Ντράγκι μου ανέλυσε την εκτίμηση του ότι έχουμε αναταράξεις και διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο που οφείλονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι συμφώνησαν πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούν θετική τάση, να αποκλίνει το ελληνικό και το ιταλικό ομόλογο, «πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους να πιστεύουμε ότι οι αγορές αρχίζουν και αναγνωρίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικά, ότι η προοπτική και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικές και ότι η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την πορεία μας για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Πηγή: ert.gr


Σχολιάστε εδώ