Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα – Αποκαλυπτικός ο διάλογος μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας και του Barbaros

Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα – Αποκαλυπτικός ο διάλογος μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας και του Barbaros

– Προκλητική, για μία ακόμη φορά, η ανακοίνωση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Σε εκτροπή οδηγούν την κατάσταση οι γείτονες!

Tις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, προκλήθηκε επεισόδιο μεταξύ του τουρκικού πλοίου Barbaros και ελληνικής φρεγάτας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το τουρκικό πλοίο που διενεργεί έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι υπήρξε παρέμβαση τουρκικών δυνάμεων, προκειμένου το Barbaros να συνεχίσει τις έρευνες και κατηγορεί την Αθήνα μια προκλητική ανακοίνωση για «προσπάθεια δημιουργίας έντασης στην περιοχή».

«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Από το Πεντάγωνο, σημειώνουν πως δεν υπήρξε επεισόδιο, ούτε καν οπτική επαφή μεταξύ των πολεμικών σκαφών των δύο πλευρών.

Αποκαλυπτικοί, ωστόσο, είναι οι διάλογοι που δημοσιοποίησε το HELLAS JOURNAL, ανάμεσα στην φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς”, και το ερευνητικό τουρκικό Barbaros, όταν το δεύτερο πέρασε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 3 το πρωί της Πέμπτης.
Η διοίκηση της φρεγάτας κάλεσε το Barbaros να απομακρυνθεί και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης και πιθανότατα κατόπιν εντολών από την τουρκική πλευρά, το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε.

«ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Barbaros: (χωρίς ανακοίνωση ονόματος δηλαδή Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς) – «Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.»

Το Barbaros τελικά βλέποντας την Ελληνική φρεγάτα και την ετοιμότητα που έδειξε εξ αρχής το πλήρωμα της, αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Ανώτατες πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημειώνουν πως η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται εκεί για την επιτήρηση και αυτό ακριβώς έκανε και τα ξημερώματα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα: Δίπλα στο Barbaros ο “Νικηφόρος”


Χθές, υπήρξε έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ στη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Yπουργείο Eξωτερικών σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX αναφέρει:

[…] Υπενθυμίζεται ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!