Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ

Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ

Για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ, στην έδρα της βορειοατλαντικής συμμαχίας, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του τύπου στα Σκόπια, η υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών, της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

«Με αυτό γίνεται πραγματικότητα ο στρατηγικός μας στόχος, η ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, που εγγυάται τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την διατήρηση των συνόρων και τη διαφύλαξη της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η ένταξη μας στο NATO, είναι μια βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, τις ξένες επενδύσεις, τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και την ευημερία», σημείωσε η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερνίτσκα.

Μετά από 27 στείρα χρόνια, καιρός είναι να κλείσει το παλαιό κεφάλαιο και να ανοίξει ένα νέο, που θα συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Δεν πρέπει να δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πατριωτισμός από την ευθύνη και το όραμα για το μέλλον. Το κάναμε ως κυβέρνηση, ξεκινήσαμε τις συνταγματικές αλλαγές που βρίσκονται στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης διαδικασίας, τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια των βουλευτών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Στο κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου για δεύτερη ημέρα συζητήθηκε η κυβερνητική πρόταση για τις συνταγματικές αλλαγές εφαρμογής της Συνθήκης των Πρεσπών, «δεν βγήκε λευκός καπνός». Η συζήτηση συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στα Σκόπια εντείνονται και οι διεθνείς πιέσεις προς το εθνικιστικό VMRO, που αρνείται να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα Γουές Μίτσελ, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κριστιάν Μίτσκοσκι και ζήτησε την υπερψήφιση της συμφωνίας.

Πηγή:  euronews.gr


Σχολιάστε εδώ