Κατέβηκε από το τρένο ο Κοτζιάς

Κατέβηκε από το τρένο ο Κοτζιάς

-Όπως είχαμε αποκαλύψει από το πρωί της Τετάρτης

-Έχει μαζί του 5 βουλευτές…

Από αλλού το φοβόταν ο Αλέξης Τσίπρας και από αλλού του έσκασε η βόμβα. Από τον Καμμένο ανησυχούσε ότι μπορεί να προκαλέσει κρίση, αλλά τελικά την απανταχούσα την πήρε από τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτηση του πριν λίγη ώρα, που για αγνώστους λόγους έσπευσε, δεδομένου ότι είχε αποφασίσει να την υποβάλει αύριο, όπως είχε αποκαλύψει το πρωί το «ΠΑΡΟΝ» πρώτο σε όλο το διαδίκτυο.

Την παραίτησή του o Κοτζιάς υπέβαλε στον πρωθυπουργό λίγες ώρες πριν φύγει για Βρυξέλλες και όπως ανακοινώθηκε θα κρατήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ για τον Τσίπρα με μέτωπα να αυξάνουν, με τις Πρέσπες ανοικτές και ο Καμμένος να ισχυροποιείται, από την στιγμή που δεν μπορεί να συγκρουσθεί και με αυτόν. Και μάλιστα όταν ο Κοτζιάς έχει στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις βουλευτές συν τον εαυτό του, πέντε.

Ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Πολιτικής Κίνησης  «Πράττω» είναι προς στιγμή άγνωστο πως θα κινηθεί, ποιες είναι οι προθέσεις του για τα επόμενα βήματα του. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια…

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι από εδώ και πέρα η τακτική του Καμμένου, ο οποίος θα νιώθει πιο ισχυρός…

Ποιοι λόγοι τον οδήγησαν στη παραίτηση

Ώρες Πομπηίας ζει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι αναταράξεις που δημιουργήθηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τις σκληρές τοποθετήσεις των πρωτοκλασάτων κατά του… συνεταίρου τους Πάνου Καμμένου με αφορμή τα όσα είπε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας και στο υπουργείο Εξωτερικών για συμμαχίες στα Βαλκάνια και επέκταση των αμερικανικών βάσεων ακόμη και στην Κάρπαθο, είχαν συνέχεια στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Νίκος Κοτζιάς τα έψαλλε άγρια στον Καμμένο ότι δεν έχει καμία νομιμοποίηση να ασκεί εξωτερική πολιτική και υπεύθυνοι είναι ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός.

Η αντιπαράθεση έφτασε στα άκρα, με τον Καμμένο να κατηγορεί τον Κοτζιά για αδιαφανή διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ και η απάντηση του Κοτζιά ήταν ότι γίνεται πάρτι με τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Άμυνας. Και τόνισε ότι κάθε εκταμίευση εγκρίνεται από Επιτροπή της Βουλής που έχει συσταθεί και έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία. Επίσης, το ύψος των μυστικών κονδυλίων είναι 11.000.000 ευρώ και όχι 40.000.000 ευρώ, όπως ισχυρίσθηκε ο Καμμένος. Σύμφωνα δε με πληροφορίες αποκάλυψε ότι τα 6.000.000 ευρώ πάνε στην Εκκλησία.

Στην απόφαση να παραιτηθεί οδηγήθηκε όταν είδε ότι ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν τον κάλυψε στις κατηγορίες του Καμμένου και κράτησε απόλυτη σιωπή. Όπως επίσης, κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι αυτά που γράφηκαν, ότι ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον υπερασπίσθηκαν. Κανείς από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν τον στήριξε. Μόνο ο Βίτσας πήρε τον λόγο για να πει ότι αυτή η κόντρα είναι… προσωπική υπόθεση!

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες που είχαμε σήμερα το πρωί, ο Νίκος Κοτζιάς μάζευε τα χαρτιά του από το υπουργείο Εξωτερικών ώστε αύριο να υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. Να σημειωθεί ότι στα γραφεία του «Πράττω» (η πολιτική κίνηση του Νίκου Κοτζιά) τα φώτα ήταν αναμμένα μέχρι τις δύο σήμερα το πρωί… Και αυτό σημαίνει ότι την απόφαση για παραίτηση πήρε ο υπουργός Εξωτερικών όταν πλέον διαπίστωσε ότι δεν έχει τη στήριξη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Προφανέστατα, με την παραίτηση του Κοτζιά, η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας είναι ο κύριος συντελεστής, είναι άγνωστη.

Η κυβέρνηση μπαίνει σε δύσκολες ατραπούς… 

Τι γίνεται με τα «μυστικά κονδύλια» αποκαλύπτει ο Κοτζιάς

Πολιτική πρωτοβουλία Κοτζιά για να ελέγχονται όλα τα «μυστικά κονδύλια» από τη Βουλή.

Πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ. Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια». Ένα από τα υπουργεία που επίσης έχει «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Αμύνης. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς επανέφερε αυτή την πρότασή του και χτες, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρεται εκτενώς στον Τύπο, την αήθη επίθεση και τις ύβρεις του κ. Καμμένου στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά.

Το ΥΠΕΞ είναι το μοναδικό υπουργείο που «περνάει» τα «μυστικά κονδύλιά» του από τη Βουλή. Αυτό έγινε με νόμο του 2017. Από τότε την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, στη Βουλή για το θέμα: Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ και λοιπές διατάξεις – Πρωτολογία ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχετικού νομοσχεδίου. 07/02/2017

Σχετικά με τα απόρρητα.

Είναι μια τολμηρή πράξη. Άκουσα την πρόταση που λέει να ορίσουμε έναν δικαστικό, τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Βουλής. Προσέξτε ο Γενικός Γραμματέας –ο υπηρεσιακός, και όχι πολιτικός, αυτός είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου- είναι αυτός που διαχειρίζεται και ελέγχει τις δαπάνες από τα απόρρητα. Δεν μπορεί να είναι και αυτός που αποφασίζει.

Δεύτερον, ο δικαστικός να έρθει και στο υπουργείο. Έρχονται οι δικαστικοί. Αλλά το νόημα του νόμου δεν είναι να ορίσω κάποιον παραπάνω πάνω στο υπουργείο. Αν χρειαστεί, να βάλουμε και δέκα. Το νόημα του νόμου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα που να είναι μυστικό από τη Βουλή. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ενέργεια που να μπορεί να αποκλείσει κανείς από τα δικαιώματα της Βουλής.

Κατά συνέπεια, πρέπει η Βουλή να τα βλέπει. Δεν είναι θέμα να τα βλέπει ένας πρόεδρος δικαστηρίου. Η Βουλή πρέπει να τα βλέπει.

Πώς να τα βλέπει; Συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ένα εξαιρετικό Βουλευτή και κοινοβουλευτικό άντρα, και φέραμε τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Να το βλέπει η Επιτροπή, να μην το μοιράζεται, να το διαβάζει εκεί, να αποφασίζει, να πηγαίνουν πίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών επιτόπου.

Έχει δίκιο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει να διασφαλίζουμε τα ζητήματα της διαφάνειας, αλλά στους εκπροσώπους των κομμάτων, που είμαι πεπεισμένος ότι με ευθύνη τα κόμματα θα τους διορίσουν ή θα τους προτείνουν για αυτήν την Επιτροπή, γιατί να έχω εγώ λιγότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έχω στους διοικητικούς υπαλλήλους που βλέπουν τις απόρρητες δαπάνες; Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική Βουλή λιγότερο από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μας και για αυτήν τη διαφάνεια συζητάμε (…)».


Σχολιάστε εδώ