«Οι Έλληνες στην παγίδα της μερικής απασχόλησης»

«Οι Έλληνες στην παγίδα της μερικής απασχόλησης»

Στα προβλήματα που προκαλεί η μερική απασχόληση στην ελληνική αγορά εργασίας και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και στη διαμάχη μεταξύ Ρωσικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με την ανεργία στην Ελλάδα και τη φαινομενική μείωσή της. «Οι Έλληνες στην παγίδα της μερικής απασχόλησης» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο του 2018 η ανεργία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Ωστόσο οι περισσότερες δουλειές δεν πληρώνονται καλά».

Η εφημερίδα εστιάζει και στο φαινόμενο της εποχικής απασχόλησης το οποίο μειώνει κατά διαστήματα τα ποσοστά ανεργίας:
«Το μπουμ στον τουριστικό κλάδο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Συχνά όμως πρόκειται για κακοπληρωμένες δουλειές, μερικής και εποχικής απασχόλησης.
Η τάση προς τη μερική απασχόληση επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία επειδή μειώνονται οι εισφορές. Ούτως ή άλλως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις. Η δημογραφική εξέλιξη στη χώρα είναι από τις χειρότερες στην ΕΕ. Ένας από τους λόγους είναι και κρίση η οποία οδήγησε σε αισθητή μείωση των γεννήσεων.
Σύμφωνα με  υπολογισμούς της Κομισιόν, μέχρι το 2060 η Ελλάδα  πρέπει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 71 χρόνια. Διαφορετικά τα συνταξιοδοτικά ταμεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα προβλήματα: εξαιτίας των χαμηλών μισθών πολλοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν τόσο ώστε να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Ο οικονομολόγος Σάββας Ρομπόλης κάνει λόγο για μια “κοινωνική ωρολογιακή βόμβα” και προειδοποιεί ότι η “έρχεται έκρηξη της φτώχειας”».

Πηγή: DW


Σχολιάστε εδώ