Οι εκλογές εξαρτώνται από τις συντάξεις…

Οι εκλογές εξαρτώνται από τις συντάξεις…

Παρά τους νέους κλυδωνισμούς που σημειώνονται στην κυβέρνηση με το θέμα του Πάνου Καμμένου, το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και οι κορυφαίοι υπουργοί έχουν το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στο θέμα των συντάξεων αλλά και στις παροχές και τα «δώρα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Μάλιστα το θέμα των συντάξεων θεωρείται καταλύτης για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Σύμφωνα με εισηγήσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός από συνεργάτες και συνομιλητές του, από τη στιγμή που θα κλειδώσει από την πλευρά των δανειστών ότι δεν θα υπάρξει περικοπή των συντάξεων ή αποφασιστεί έστω και πάγωμα της περικοπής για ένα διάστημα, τότε θα πρέπει να πάει αμέσως και το συντομότερο δυνατόν σε πρόωρες εκλογές, ακόμα και στις αρχές του 2019, δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να καρπωθεί ό,τι μπορεί από το θετικό κλίμα που θα δημιουργηθεί.

Ωστόσο το Μαξίμου εκτιμά πως για να πάει σε πρόωρες εκλογές μέσα στον Γενάρη θα πρέπει να τρέξουν ορισμένα θέματα στην οικονομία που θα δείχνουν τάσεις βελτίωσης στην τσέπη και στην καθημερινότητα του πολίτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου αποφάσισε να φέρει το επόμενο διάστημα προς κύρωση στη Βουλή νομοσχέδια για όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να νομοθετήσει μέχρι τα Χριστούγεννα, αναδρομικά, για ευνόητους λόγους, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και φυσικά το θέμα των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά το καυτό θέμα των συντάξεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες στην κυβέρνηση πιστεύουν πως θα αποφύγουν έστω για μερικούς μήνες την περικοπή των συντάξεων, ενώ θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν τη δέσμευση των δανειστών πως αν μετά από έξι με οκτώ μήνες βγαίνουν τα νούμερα και ιδιαίτερα το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε θα κλειδώσει οριστικά η μη περικοπή των συντάξεων.

Οι διαβουλεύσεις για τις συ­ντάξεις συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον και από την πλευρά των δανειστών. Σημείο-κλειδί για την επίλυση του ζητήματος θα είναι οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πολ Τόμσεν και την Κριστίν Λαγκάρντ στο Μπαλί. Η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη να ακυρωθεί το ψηφισμένο μέτρο για περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του νέου χρόνου, ωστόσο, όπως έγραψε ήδη το «Π», η συζήτηση περιστρέφεται τελευταίως γύρω από το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου μέχρι το τέλος του 2019.

Τότε, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα επανεξεταστεί η κατάσταση της οικονομίας και θα αποφασιστεί αν είναι δυνατή η οριστική ακύρωση του μέτρου η ή εφαρμογή των περικοπών.
Μέσα σε όλα αυτά (πάγωμα περικοπής συντάξεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ κ.ά.) φαίνεται ότι η κυβέρνηση παλεύει για πάγωμα ή και για ξήλωμα και του άλλου προψηφισμένου μέτρου, της περικοπής του αφορολόγητου από το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει κάποια πρώτα στοιχεία στους δανειστές, τα οποία της δίνουν μια ευχέρεια να ισχυριστεί πως δεν είναι αναγκαία ούτε η εφαρμογή αυτού του μέτρου, αφού τα νούμερα βγαίνουν.


Σχολιάστε εδώ