Η Digea θέλει να απαλλαγεί από τα περιφερειακά κανάλια!

Η Digea θέλει να απαλλαγεί από τα περιφερειακά κανάλια!

-Κίνδυνος «μαύρου» πριν από τις εκλογές

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, ενώπιον του προέδρου του ΕΣΡ και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, η Digea δήλωσε πως η μεταφορά του ψηφιακού σήματος των περιφερειακών καναλιών είναι ζημιογόνος και θέλει να απαλλαγεί από αυτά! Η δήλωση έγινε στην πρόσφατη ημερίδα που οργάνωσε η Ένωση ενημερωτικών περιφερειακών καναλιών, η ΕΕΤΕΠ, στη Λαμία.

Ο εκπρόσωπος της Digea ανέφερε πως θα μπορούσαν να αναλάβουν τα έξοδα της εκπομπής σήματος οι ίδιοι οι σταθμοί. Η δήλωσή του προκάλεσε άμεση κινητοποίηση, καθώς οι ιδιοκτήτες όχι μόνο συμφώνησαν να φύγουν από την πλατφόρμα της Digea, που είναι κοστοβόρος, αλλά δήλωσαν πως θα επιδιώξουν συναντήσεις με το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ προκειμένου να βρεθεί τρόπος απεμπλοκής από την Digea.

Θυμίζουμε ότι η Digea πληρώνει με δόσεις (2,3 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια) την ΕΕΤΤ για τις συχνότητες όλων των περιφερειακών καναλιών στις 13 συνολικά ζώνες, ενώ τα ενοίκια για τη μεταφορά του σήματός τους ανέρχονται φτάνουν τα 1.200 ως και 4.000 ευρώ τον μήνα. Για τους περιφερειακούς σταθμούς της Αττικής το ενοίκιο ετησίως φθάνει και το 1 εκατ. ευρώ.

Τα περιφερειακά κανάλια ωστόσο αδυνατούσαν να πληρώσουν το υψηλό ενοίκιο και ήδη από το 2016, μέσω της ΕΕΤΕΠ, είχαν ζητήσει αναθεώρηση της σύμβασης με την Digea και μείωση του ενοικίου. Τα τέσσερα αυτά χρόνια έχουν βάλει λουκέτο περίπου 15 με 20 περιφερειακά κανάλια εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής στην Digea, ενώ τα περισσότερα χρωστάνε μεγάλα ποσά.

Η επίσημη παραδοχή του ιδιώτη παρόχου, βάσει της οποίας θέλει να απαλλαγεί από τη σύμβαση μεταφοράς του ψηφιακού σήματος των περιφερειακών καναλιών, δημιουργεί νέα δεδομένα. Τα περιφερειακά κανάλια θέτουν ξανά το αίτημά τους για μεταφορά του σήματός τους, δωρεάν ή έναντι μικρής αμοιβής, από την ΕΡΤ! Το ζήτημα άνοιξε εν όψει της τηλεοπτικής αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών αλλά και της λειτουργίας του ψηφιακού δικτύου της ΕΡΤ από τις αρχές του 2019. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως για μία ακόμη φορά οι τηλεοπτικές άδειες στην Περιφέρεια θα συζητηθούν εν όψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών!


Σχολιάστε εδώ