Παρουσίαση βιβλίου: “Οι τελευταίες στιγμές των ελληνικών Βουρλών” του Θοδωρή Κοντάρα

Παρουσίαση βιβλίου: “Οι τελευταίες στιγμές των ελληνικών Βουρλών” του Θοδωρή Κοντάρα

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς και οι εκδόσεις Μπαλτά παρουσιάζουν την ιστορική μαρτυρία του Θοδωρή Κοντάρα, “Οι τελευταίες στιγμές των ελληνικών Βουρλών”.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 στις 18.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
> Δημήτρης Καμούζης, ιστορικός – ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
> Θοδωρής Κοντάρας, συγγραφέας του βιβλίου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.)
Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2, Νέα Φιλαδέλφεια,
Τ 2132049155, 6,
ppied@dimosfx.gr,
www.ppiedmuseumfx.gr


Τα γεγονότα της καταστροφής των Βουρλών από τους Τούρκους τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 1922 περιγράφονται στο γράμμα του γιατρού Ιωάννη Παγώνη από πρώτο χέρι, από έναν αυτόπτη μάρτυρα και μάλιστα σπουδαίο παράγοντα της βουρλιώτικης κοινωνίας, με παραστατικότητα, ζωντάνια και κάθε συγκλονιστική λεπτομέρεια, δηλαδή με τρόπο που καθηλώνει, συγκλονίζει και συγκινεί βαθειά τον αναγνώστη.
Ο δημοτικός γιατρός των Βουρλών είδε κι έπαθε πολλά εκείνες τις φριχτές μέρες της εισόδου των Τούρκων στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, που σημάδεψαν την ψυχή του ως το τέλος του βίου. Με ωμό ρεαλισμό και συγκινητικές σκέψεις ο Ιω. Παγώνης ζωντανεύει συναρπαστικά την ύστατη ώρα, τα κακά στερνά και το ψυχορράγημα της ξακουστής ερυθραιώτικης πολιτείας. Κι ο αναγνώστης μένει βουβός μπροστά στο φανατισμό, τη σκληρότητα, τον όλεθρο, μα κυρίως μπροστά στη μεθοδικότητα και στην άριστη οργάνωση του μηχανισμού της καταστροφής… Γι’ αυτό το λόγο, το δραματικό περιεχόμενο της επιστολής αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο, ένα σπουδαιότατο στοιχείο της ιστορικής γνώσης για την τραγική τύχη του Βουρλά.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΛΤΑ

Σειρά: «εξ Ανατολών»
Κατηγορία: Ιστορία, Ντοκουμέντο

 


Σχολιάστε εδώ