“Καμπανάκι” των Γερμανών βιομηχάνων για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επεκτασιμότητα στην Ελλάδα

“Καμπανάκι” των Γερμανών βιομηχάνων για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επεκτασιμότητα στην Ελλάδα

Κίνδυνο για την οικονομία και την απασχόληση στην Ελλάδα αποτελεί η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έκθεση την οποία εξέδωσε ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας (Bundesverband der Deutschen Industrie –BDI), για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση, σχετικά με την Ελλάδα, αναφέρεται πως η “ανάκληση” (σ.σ. από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση) των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ. την περίοδο 2010-2014) φέρνουν “ρίσκο” για τη χώρα. Και αυτό γιατί έτσι καθίσταται “εύθραυστη” μία “παραπέρα θετική εξέλιξη”  για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Αύγουστο –με πρωτοβουλία της κυβέρνησης- έχει επανέλθει η υποχρεωτική ισχύς (σ.σ. επεκτασιμότητα) των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στα μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων. Η επεκτασιμότητα των εν λόγω συμβάσεων είχε ανασταλεί από το 2012.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει διακηρύξει πως θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στις αρχές του 2019. Σημειώνεται πως ο κατώτατος μισθός είχε μειωθεί στα 586 ευρώ (έναντι 751 ευρώ μικτά) το 2012 και έως σήμερα παρέμενε στα ίδια επίπεδα.

Είναι αυτά τα μέτρα (δηλαδή, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, η αναπροσαρμογή του κατώτατου) τα οποία “ανακαλεί”, σύμφωνα με την ένωση των Γερμανών Βιομηχάνων, η κυβέρνηση και τα οποία απειλούν την “εύθραυστη” ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Kύκλοι του BDI στο Βερολίνο, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr με αφορμή την παραπάνω έκθεση, επισήμαναν πως οι αναφορές στην εν λόγω έκθεση “αντανακλούν ανησυχίες” (σ.σ. Των Γερμανών βιομηχάνων) ότι “μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο, θα μπορούσαν ανακληθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες είχαν γίνει” στο παρελθόν. Οι ίδιες πηγές από το Βερολίνο επισημαίνουν πως “ιδιαίτερα οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι σημαντικές για τη γερμανική πλευρά, προκειμένου να ενισχυθεί μόνιμα η ανάπτυξη” στην Ελλάδα. Εξάλλου κύκλοι από το BDI τονίζουν πως μέτρα όπως αυτά που προωθεί η κυβέρνηση “σίγουρα δεν κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του BDI, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται ως “απογοητευτικοί”.Αν και στην ίδια έκθεση γίνεται παραδεκτό πως σε ορισμένες χώρες –όπως η Ελλάδα- έχει σημειωθεί μείωση της ανεργίας, η κατάσταση στην αγορά εργασίας “παραμένει δύσκολη”.”Ένα μεγάλο πρόβλημα” στις χώρες αυτές, σημειώνεται, είναι “δομική ανεργία”, η οποία “ακόμα και σε καλούς, για την ανάπτυξη, καιρούς, δύσκολα μπορεί να μειωθεί”.Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την εκτίμηση των Γερμανών βιομηχάνων,  υπάρχει “έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων σε συγκεκριμένους κλάδους” της οικονομίας.

Επίσης, στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται στην ίδια έκθεση, η ανεργία των νέων είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη (39,1%).

Πηγή: capital.gr


Σχολιάστε εδώ