Γ. Παπαγιαννόπουλος: Δυο λόγια για το πρόσφατο δημοψήφισμα στα Σκόπια

Γ. Παπαγιαννόπουλος: Δυο λόγια για το πρόσφατο δημοψήφισμα στα Σκόπια


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: g.papagian3@yahoo.gr


Να γράψουμε κι εμείς από την πλευρά μας λίγες σκέψεις για το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στα Σκόπια (FYROM) στις 30 Σεπτεμβρίου, το οποίο, παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας υπέρ του «Ναι», οδηγήθηκε σε άλλες ατραπούς.

Υπενθυμίζω ότι για την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα -σε υποστήριξη του Ζάεφ- επιστρατεύθηκαν η Μέρκελ, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους ο νεότερος, ο «άσος» της παγκοσμιοποίησης, γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Μάτις.

Αμέσως μετά τα (μη αρεστά) αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια προέκυψε ότι ο κυρίαρχος λαός άλλοτε αποφασίζει (αν συμφωνούν οι επικυρίαρχοι), άλλοτε πάλι, αν δεν… ψηφίζει σωστά, απλώς συμβουλεύει… Και εδώ βέβαια, πέραν των σκοπιμοτήτων, κυρίως στο διαδίκτυο, αναδείχθηκε ένα καίριο ερώτημα:

Πώς γίνεται τόσοι πολλοί να μπερδεύουν το δημοψήφισμα με το γκάλοπ; Παρατήρηση όσον αφορά τα αποτελέσματα: Το «Ναι» και η αποχή δεν κατανεμήθηκαν ισομερώς στη σλαβομακεδονική πλειονότητα και στην αλβανική μειονότητα. Οι Αλβανοί ψήφισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ του «Ναι», παρότι και εδώ το παραμύθι ότι ψήφισαν μαζικά υπέρ του «Ναι» δεν στέκει.

Παρά τις προτροπές του Έντι Ράμα, σε ρόλο πανεθνικού αλβανού ηγέτη των Βαλκανίων, η παρουσία του συμμάχου του Ζάεφ, διεφθαρμένου Αλί Αχμέτι, υπέρ του «Ναι» απλώς έφερε παραπάνω Αλβανούς στην κάλπη απ’ ότι Σλαβομακεδόνες. Από την άλλη, μόνο ένας στους τρεις Σλαβομακεδόνες έπραξε το ίδιο. Το γεγονός αυτό υπενθυμίζει τον διχασμό που προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών και σε εθνοτική διάσταση, η οποία τροφοδοτεί τη διαρκή αντίθεση των δύο σύνοικων στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι μόλις ο Ζάεφ αντιλήφθηκε (τις τελευταίες μέρες) το κλίμα που επικρατούσε, φρό­ντισε, πριν ανοίξουν οι κάλπες, να ακυρώσει το κριτήριο της συμμετοχής και να μετατρέψει το δημοψήφισμα σε συμβουλευτικό! Δήλωσε ότι η αποχή δεν υπολογίζεται και πως το αποτέλεσμα θα προκύψει από όσους ψηφίσουν. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να παρακάμψει τη συνταγματική διάταξη για συμμετοχή πάνω από 50%.

Μπορεί ο Ζάεφ να έχασε πολιτικά τη μάχη του δημοψηφίσματος, αλλά δεν έχει χάσει τον πόλεμο. Μπαίνουμε τώρα στο γνωστό και σε μας, από την πρόσφατη πολιτική ιστορία μας, παιχνίδι της αποστασίας. Το επόμενο στοίχημα του Ζάεφ, με τη σύμφωνη γνώμη και παρότρυνση των επικυρίαρχων προστατών, είναι να καταφέρει να συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία των 80 βουλευτών στις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό σημαίνει πως με κάποιον τρόπο πρέπει να αποσπάσει από το VMRO έναν εύλογο αριθμό βουλευτών για να φτάσει τους 80.

Άλλωστε το διακύβευμα για τη Δύση και τους προστάτες μας δεν είναι η διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου ο εξοβελισμός, σχεδόν, της Ρωσίας από τα Βαλκάνια.

Όσον αφορά το τι θα προκύψει, τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Εάν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές. Εάν αποτύχει να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση είναι σχεδόν δεδομένο πως θα χάσει και τις εκλογές και την εξουσία, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως τότε, εδώ αναπνέουν και κάνουν παιχνίδι οι κ. Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος, λέγοντας και ΠΡΑΤΤΩντας ο καθένας τα δικά του. Η κλεψύδρα όμως γύρισε και ο πολιτικός χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα…


Σχολιάστε εδώ