Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες

Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες

“Εξωγενείς παράγοντες οδηγούν τις χρηματιστηριακές εξελίξεις”

Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες οφείλονται οι πιέσεις, προσθέτει. Νέα μείωση του ορίου του ELA.

Παρέμβαση Στουρνάρα για τις τράπεζες, με φόντο τις συνεχόμενες πιέσεις που δέχονται οι μετοχές των τραπεζικών ιδρυμάτων το τελευταίο διάστημα. Ο Διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ +0,73% σπάει τη σιωπή του και δηλώνει πως «οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες»

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτE στις 9 Οκτωβρίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 200 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε τα εξής:

«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

Πηγή+φωτο: euro2day.gr


Σχολιάστε εδώ