Παρουσίαση βιβλίου: “Κωνσταντινούπολη, στις άγνωστες γειτονιές του Κερατίου” του Αλέξανδρου Μασσαβέτα

Παρουσίαση βιβλίου: “Κωνσταντινούπολη, στις άγνωστες γειτονιές του Κερατίου” του Αλέξανδρου Μασσαβέτα

Το Βιβλιοπωλείο Εν Πλω και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. σε μια συνάντηση με τον συγγραφέα Aλέξανδρο Μασσαβέτα με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο: “Κωνσταντινούπολη, στις άγνωστες γειτονιές του Κερατίου”.

Tην εκδήλωση θα πλαισιώσουν με μουσικές της Πόλης ο Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα) και ο Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι).

Είσοδος ελεύθερη


Βιβλιοπωλείο ΕΝ ΠΛΩ
Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Εμπορικό Κέντρο Atrium, Αθήνα
Τηλ.: 211 11 98 900-901

e-mail: info@enploeditions.gr


Γιατί λέγεται πως η Πόλη δεν αλώθηκε, αλλά παραδόθηκε; Γιατί δεν συμμετείχαν όλοι οι πολιορκημένοι στην άμυνά της; Γιατί αναθεμάτισε ο μετέπειτα πατριάρχης Γεννάδιος τον αγωνιζόμενο Κωνσταντίνο Παλαιολόγο; Γιατί δήλωσε ο Πορθητής πως κατακτώντας την Πόλη πήρε την «εκδίκηση των Τρώων»; Έχουν οι Ρωμιοί της Πόλης καταγωγή «βυζαντινή»; Τι φορούσαν οι αυτοκράτορες της Ρωμανίας; Γιατί θεωρήθηκε η Ρουμανία «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο»; Γιατί μιλούσαν οι Εβραίοι της Πόλης ισπανικά; Γιατί έχουν οι Φαναριώτες κακή φήμη; Γιατί αναθεμάτισε ο Γρηγόριος Ε΄ την Ελληνική Επανάσταση; Γιατί έχουν οι περισσότεροι Ελληνορθόδοξοι της Πόλης πρώτη γλώσσα την τουρκική; Γιατί έχουν κηρύξει πόλεμο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες; Γιατί πίνουν οι σημερινοί Τούρκοι πολύ περισσότερο τσάι απ’ ό,τι καφέ; Γιατί ήταν η οθωμανική Πόλη γεμάτη ξύλινα κτίσματα και πότε και πώς εξαφανίστηκαν;

Σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις ψάχνει απάντηση το παρόν οδοιπορικό, τόσο στις σελίδες της ιστορίας όσο και στους δρόμους της ίδιας της Πόλης. Προσκαλεί τον αναγνώστη να γνωρίσει μία ιστορική περιοχή της Κωνσταντινούπολης κατά μήκος του Κερατίου κόλπου. Οι δρόμοι, τα κτίρια και τα ερείπιά τους αποτυπώνουν την διαδρομή μιας πόλης σε αέναη μετάλλαξη: την μετάβαση από την βυζαντινή στην οθωμανική Πόλη και από εκείνη στην μεγαλούπολη του σήμερα. Παράλληλα σκιαγραφεί όψεις της γεμάτης εντάσεις και αντιφάσεις τουρκικής κοινωνίας των ημερών μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Cambridge, αλλά παράτησε τη νομική καριέρα με απέραντη ικανοποίηση το 2003 και μετακόμισε στην Πόλη. Η μετοίκηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της έλξης που ο χώρος και ο χρόνος της Πόλης άσκησαν πάνω του, ένα δυνατό δέσιμο με την Πόλη που ακόμη διαρκεί.
Έχοντας “πειραματιστεί” σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, δουλεύει ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και βρετανικά μέσα από το 2003.
Από το 2005 ως το 2009 υπήρξε ανταποκριτής της “Καθημερινής” στην Πόλη, ενώ συνεχίζει, από το 2004, ως ανταποκριτής του “Mergermarket” πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων του ομίλου των Financial Times.
Από το 2011 συνδιευθύνει το ξενοδοχείο “Άνεμος” στο Κάστρο της Ίμβρου, αλλά κατά βάση είναι επαγγελματίας νομάς.
Όταν δεν περιφέρεται σε μέρη μακρινότερα, κινείται στο τρίγωνο Πόλη-Λονδίνο-Αθήνα.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Κατηγορία: Βιογραφίες – Ντοκουμέντα, Τόποι και Πολιτισμoί
ISBN: 9789601673523


Σχολιάστε εδώ