Διμερής συνάντηση κ. ΥΝΑΝΠ με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα κα Andrea Ikic-Böhm

Διμερής συνάντηση κ. ΥΝΑΝΠ με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα κα Andrea Ikic-Böhm

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φ. Κουβέλης συναντήθηκε την 09.10.2018 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, κα Andrea Ikic-Böhm, κατόπιν πρωτοβουλίας της αυστριακής πλευράς.

Η Πρέσβης της Αυστρίας απέδωσε έμφαση στις προτεραιότητες της χώρας ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο της ΕΕ (Β΄ εξάμηνο 2018), οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων στην ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων και τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της Ε.Ε. Υπογράμμισε, παράλληλα, το σημαντικό ρόλο του FRONTEX στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη, επισημαίνοντας την ανάγκη συνολικής αξιολόγησης του ζητήματος σε επίπεδο Ε.Ε. Επιπρόσθετα, η κ. Πρέσβης υποστήριξε την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής με τις όμορες ευρωπαϊκές ακτοφυλακές, τόσο στον τομέα της δια θαλάσσης μετανάστευσης όσο και επί θεμάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε από Αυστριακής πλευράς σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, κυρίως επί Ε/Γ-Ο/Γ σκαφών καθώς και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ετησίως επισκέπτονται την Ελλάδα πλέον των 400 χιλιάδων Αυστριακών υπηκόων.

Ο κ. Υπουργός από την πλευρά του επέδωσε έμφαση στις υφιστάμενες προτεραιότητες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφορικά με την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική επικράτεια, σημειώνοντας τις απορρέουσες σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Συναφώς επιβεβαιώθηκε η έμπρακτη στήριξη των δράσεων και η στενή συνεργασία με τον FRONTEX από πλευράς ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ και την ενίσχυση της υφιστάμενης διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Αυστρίας, ως προεδρεύουσας στο συμβούλιο της Ε.Ε., προς το σκοπό αυτό. Έμφαση αποδόθηκε στην υιοθέτηση ενιαίων πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να καταστεί εφικτή η λειτουργική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ο κ. ΥΝΑΝΠ επιβεβαίωσε την σταθερή προσήλωση της χώρας μας στην εφαρμογή του Ενωσιακού κεκτημένου αλλά και των συναφών συμβάσεων του ΙΜΟ μεταξύ άλλων και για θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος. Ολοκληρώνοντας, ο κ. ΥΝΑΝΠ αναφέρθηκε με τη σειρά του στη προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα στο πλαίσιο της ΕΕ, με έμφαση στις προτεραιότητες που θα τεθούν στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ επί θεμάτων ναυτιλιακών μεταφορών (03.12.2018).

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα με τις δύο πλευρές να προσβλέπουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους, με στόχο την επιτυχή περάτωση της αυστριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.


Σχολιάστε εδώ