Από 85% έως 95% «κουρεύονται» τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις οφειλών στο Δημόσιο

Από 85% έως 95% «κουρεύονται» τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις οφειλών στο Δημόσιο

Με τις αλλαγές που έγιναν στον εξωδικαστικό μηχανισμό

-Τα δάνεια από τις τράπεζες, μετά το «κούρεμα» στα πανωτόκια, εξοφλούνται σε 15 – 20 χρόνια, με μικρές δόσεις

Στη νέα πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν μπει περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις όλων των ειδών και μέχρι πριν από μία εβδομάδα είχαν καταθέσει αιτήσεις πάνω από 3.500 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, με 460 να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Από κει που απαιτούνταν 27 δικαιολογητικά, τώρα χρειάζονται μόνο 3, που τα βρίσκει κανείς άμεσα στους πίνακες με τα χρέη σε Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, που πλέον έχουν συνδεθεί.

Επίσης, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ρυθμίσει ο οφειλέτης τα χρέη και τις εισφορές του 2017, και όλα αυτά σε 120 δόσεις και με «κούρεμα» του υπολοίπου, είτε είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις είτε κεφάλαιο. Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων 85% και 95% αντίστοιχα. Όσον αφορά το κεφάλαιο, για οφειλή στο Δημόσιο μετά το «κούρεμα» των προστίμων και των προσαυξήσεων το υπόλοιπο ποσό αποπληρώνεται σε 10 χρόνια.

Εξάλλου, και για το χρέος προς τις τράπεζες υπάρχει «κούρεμα» των πανωτοκίων, με το υπόλοιπο ποσό να εξοφλείται σε 10 χρόνια σε μικρές δόσεις ή ακόμη και σε 15 και 20 χρόνια. Κάποιος που είχε ρύθμιση για αποπληρωμή του δανείου του σε 4 με 5 χρόνια και πλήρωνε δόση 1.000 ευρώ, τώρα μπορεί να το εξοφλήσει στα 20 χρόνια, με τη δόση που θα πληρώνει να είναι 200 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ