Έχουμε την πολυτέλεια της κόντρας με τη Ρωσία;

Έχουμε την πολυτέλεια της κόντρας με τη Ρωσία;

Αποτελεί πρωτοφανή απόφαση η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα και μάλιστα με τρόπο που είναι προσβλητικός για τη Ρωσία.

Ο εορτασμός των 190 χρόνων από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είχε σχεδιασθεί ώστε και στις δύο χώρες να υπάρξει σειρά εκδηλώσεων, ωστόσο το πρόγραμμα διαταράχθηκε λόγω του επεισοδίου με την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών και την κρίση που επήλθε στις διπλωματικές σχέσεις.

Από την πλευρά της η Μόσχα έστειλε μηνύματα για συνεννόηση και εκτόνωση της έντασης. Όμως στην εκδήλωση που οργανώθηκε στη Μόσχα, ενώ έγινε γνωστό ότι θα ήταν παρών και θα απηύθυνε χαιρετισμό ο ίδιος ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Αθήνα σνόμπαρε την εκδήλωση και εκπροσωπήθηκε μόνον από τον πρεσβευτή στη Ρωσία Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος φυσικά είναι υπό μετακίνηση. Λες και ένας από τους μη έχοντες ιδιαίτερο φόρτο εργασίας υφυπουργούς δεν θα μπορούσε να παραστεί στην εκδήλωση αυτή…

Όμως υπήρξε και συνέχεια. Στον Πόρο κατέπλευσε το νέο απόκτημα του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η φρεγάτα «Ναύαρχος Έσσεν» («Admiral Essen»), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματισθεί για τα 190 χρόνια των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων.

Τελικά ούτε σε άγημα επιτράπηκε να κατέβει και να αποδώσει τιμές, ενώ ο ανώτερος έλληνας αξιωματούχος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση ήταν… ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Και έτσι μόνο ο δήμαρχος και ο ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μασλόβ τίμησαν την εκδήλωση και κατέθεσαν στεφάνια στην οικία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, όπου στις 12 Σεπτεμβρίου 1828 ο ρώσος απεσταλμένος Μαρκ Βούλγαρη επέδωσε τα διαπιστευτήριά του ως πρώτου πρεσβευτή της Ρωσίας στην ανεξάρτητη Ελλάδα…

Τι διαπιστευτήρια θεωρούν ότι δίνουν με τον τρόπο αυτό και πού τα δίνουν; Έτσι εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα;

Αν πάντως υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη επιλογή από την ηγεσία του ΥΠΕΞ, πληροφορούμαστε, μέσω… Facebook, ότι, πρώτον, υφίσταται «σύμβουλος του πρωθυπουργού για ρωσικά θέματα» και, δεύτερον, έχει διαφορετική γνώμη από εκείνη του κ. Κοτζιά. Ο κ. Δημήτρης Βελάνης, που έχει την ιδιότητα αυτή, έγραψε μεταξύ άλλων στην προσωπική σελίδα του στο Facebook:

«Οι διπλωματικές σχέσεις των χωρών μας συμπλήρωσαν 190 χρόνια! Και πέρασαν από ‘‘χίλια κύματα’’! Όμως οι λαοί μας ήταν πάντα φίλοι λαοί και είχαν μέσα στις ψυχές τους την ‘‘αδελφότητα’’. Το απέδειξαν στην Επανάσταση του ‘21, το απέδειξαν το 1941, το αποδεικνύουν και κάθε μέρα και κανείς δεν θα μπορέσει να ανακόψει την πορεία φιλίας και συνεργασίας των λαών μας. Οι ‘‘διπλωμάτες’’ όλων των επιπέδων της πολιτικής θα πρέπει πάντα να υπηρετούν αυτήν την αλήθεια! Συγχαρητήρια σε όλους και Χρόνια Πολλά! Δημ. Βελάνης, Σύμβουλος Π/Θ».

Αρκετά καυστική η αιχμή για τον Νίκο Κοτζιά από τον Δημήτρη Βελάνη, που μάλλον πρέπει να έχει άγνοια κινδύνου ή πολύ γερές πλάτες για να τα βάλει με τον ευερέθιστο σε τέτοια ζητήματα υπουργό Εξωτερικών.

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ