Ανοιχτή πρόβα της Λίμνης των Kύκνων

Ανοιχτή πρόβα της Λίμνης των Kύκνων

Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018 – Παγκόσμια ημέρα Μπαλέτου
Αγορά Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης 18.00 – Είσοδος ελεύθερη

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχει για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, με μια ανοιχτή πρόβα της Λίμνης των κύκνων σε χορογραφία του Διευθυντή Μπαλέτου Κωνσταντίνου Ρήγου, στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 Η Λίμνη των κύκνων θα παρουσιαστεί από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για οκτώ παραστάσεις, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 29 Δεκεμβρίου 2018.

 Οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αφήνουν τις αίθουσες δοκιμών και βγαίνουν στην καρδιά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Αγορά, για να πραγματοποιήσουν μια μοναδική πρόβα μπροστά στα μάτια των θεατών. Ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος και χορογράφος της Λίμνης των κύκνων θα έχει τον συντονισμό της πρόβας και θα παρουσιάσει τη χορογραφική του προσέγγιση.

Στην ανοιχτή πρόβα της Λίμνης των κύκνων θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από όλες τις πράξεις του έργου και το κοινό θα έχει την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει την διαδικασία της εκμάθησης και της τελειοποίησης της χορογραφίας, αλλά και τον κόπο, την δημιουργική αγωνία και την ένταση των προβών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου, είναι μια γιορτή της τέχνης του χορού. Κάθε Οκτώβρη τα πιο σημαντικά Μπαλέτα του Πλανήτη, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να πάρει μια γεύση από την απαιτητική ζωή των χορευτών, την αφοσίωσή τους, τις πρόβες και την κοπιώδη προετοιμασία μεγάλων παραγωγών μπαλέτου.

Η Ανοιχτή πρόβα της Λίμνης των κύκνων από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 18.00 το απόγευμα στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η δράση αποτελεί συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ” 

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Η λίμνη των κύκνων
10, 11, 16, 17, 18 Νοεμβρίου & 22, 28, 29 Δεκεμβρίου 2018

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης: 20.00 (Κυριακές στις 18.30)

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία -χορογραφία-σκηνικά: Κωνσταντίνος Ρήγος

Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Συνεργάτιδα αρχιτέκτονας: Μαίρη Τσαγκάρη
Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


Η πρώτη χορογραφία του νέου διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνου Ρήγου αποτελεί μια νέα ανάγνωση πάνω στο διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, η οποία σε μεγάλο βαθμό συνομιλεί με την πρωτότυπη χορογραφία του έργου.
Η Λίμνη των κύκνων του Τσαϊκόφσκι διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση στην καριέρα των χορευτών αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του είναι σχεδόν πάνω από τα ανθρώπινα όρια.
Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων.

O Ρώσος Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893) υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους συνθέτες του 19ου αιώνα. Συνέθεσε με την ίδια επιτυχία συμφωνίες, κοντσέρτα, όπερες, μουσική δωματίου και μουσική για τα μπαλέτα Η λίμνη των κύκνων (1877), Η ωραία κοιμωμένη (1890), O καρυοθραύστης (1892). Μέχρι σήμερα τα μπαλέτα αυτά παραμένουν τα δημοφιλέστερα του ρεπερτορίου, χάρη στη συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα της μουσικής τους, στοιχεία που χάρισαν στη μουσική για μπαλέτο την υπόληψη αυτόνομου μουσικού έργου.

Η γοητευτική ιστορία του πρίγκιπα Ζήγκφρηντ, της βασίλισσας των κύκνων Οντέτ, του κακού μάγου Ρόθμπαρτ και της κόρης του Οντίλ ζωντανεύει μέσα από τη δημιουργική ματιά του Κωνσταντίνου Ρήγου, που μεταφέρει τη δράση στο μετα-αποκαλυπτικό (postapocalyptic) περιβάλλον μιας ξεραμένης λίμνης, στην οποία οι χορευτές ζουν με την ανάμνηση της φύσης στην εποχή πριν την καταστροφή. H νέα παραγωγή της Λίμνης των κύκνων αντιπαραθέτει εκτενή κομμάτια της πρωτότυπης χορογραφίας του μπαλέτου με μια νέα χορογραφική ματιά, επιχειρώντας να θέσει ερωτήματα, αλλά και να αναζητήσει απαντήσεις για το πώς μπορούν να «ξαναδιαβαστούν» σήμερα τα κλασικά έργα του ρεπερτορίου του κλασικού χορού.


Εισιτήρια: 15, 20, 30, 35, 40, 45, 50, 70€  / Φοιτ., παιδ.: 12€ / Περιορισμένης ορατότητας: 10€

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ, Καθημερινά 09.00-21.00, Τηλ.: 213 088 5700, Ομαδικές πωλήσεις: 2130885742, www.nationalopera.gr
Καταστήματα PUBLIC, http://tickets.public.gr
www.ticketservices.gr, Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου.

Μέγας δωρητής ΕΛΣ: IΣΝ/SNF


Σχολιάστε εδώ