Το άνοιγμα του Μητσοτάκη σε πρόσωπα της Κεντροαριστεράς εξαγριώνει τους δεξιούς

Το άνοιγμα του Μητσοτάκη σε πρόσωπα της Κεντροαριστεράς εξαγριώνει τους δεξιούς

-Θα έρθουν οι άκαπνοι να πάρουν τις θέσεις, λένε βουλευτές
-Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοΐδης στη λίστα του Κυριάκου

Τριβές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν οι εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για συνεργασία (συμπόρευση) με πρόσωπα, πολιτικά και μη, από τον χώρο της Κε­ντροαριστεράς ή ακόμη και της Αριστεράς.

Ανάλογες αντιδράσεις εκδηλώνονται και όσον αφορά τη δεδηλωμένη πρόθεσή του -το επαναβεβαίωσε και στη Θεσσαλονίκη- να αναθέσει καίριες κυβερνητικές θέσεις σε τεχνοκράτες και καθηγητές, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα δεν έχουν καμία ιδεολογική σχέση ή πολιτική συγγένεια με τη Νέα Δημοκρατία.

Βουλευτές και στελέχη όλων των βαθμίδων εκφράζουν -κατ’ ιδίαν στην παρούσα φάση- τη δυσφορία τους στην προοπτική αυτή, αλλά αν στην πορεία κάτι πάει στραβά δεν θα διστάσουν να δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους. Οι αντιρρήσεις προέρχονται κυρίως από στελέχη που κινούνται στην πτέρυγα της λαϊκής Δεξιάς, που θεωρούν ότι οι προσχωρήσεις προσώπων από την Κεντροαριστερά θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της παράταξης και θα προκαλέσουν σύγχυση στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Ενστάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονες, διατυπώνονται και από την πτέρυγα των Καραμανλικών. Και αυτό διότι στον κατάλογο με τα υπό μεταγραφή πολιτικά στελέχη περιλαμβάνονται πρόσωπα που στο πρόσφατο παρελθόν πολέμησαν τη Νέα Δημοκρατία και συνεχίζουν να πολεμούν τον Κ. Καραμανλή. «Είναι δυνατόν να γίνουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ή και υπουργοί πρόσωπα που βρίζουν και συκοφαντούν συστηματικά τον Κ. Καραμανλή;», ρωτούν με έκδηλη την αγανάκτηση.

Η οργή των Καραμανλικών έχει ως στόχο κυρίως τους Μ. Χρυσοχοΐδη, Άννα Διαμαντοπούλου, για τους λόγους που προαναφέραμε, ενώ αρκετά στελέχη θεωρούν ότι «δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στη ΝΔ». Με τους παραπάνω -όπως λέγεται- ο κ. Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή, χωρίς να έχει καταλήξει μαζί τους σε συμφωνία.

Τα σενάρια είναι δύο: Είτε θα περιληφθούν στις λίστες για τις εθνικές εκλογές, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε βεβαιότητα ότι θα καταφέρουν να εκλεγούν. Με πιθανό το ενδεχόμενο ένας αριθμός γαλάζιων ψηφοφόρων να εκφράσει στην κάλπη τη δυσφορία του ως προς την εξέλιξη αυτή. Είτε προεκλογικά, με δηλώσεις τους, να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν σε υπουργικές θέσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών (αυτοδυναμία ή υψηλό ποσοστό) θα είναι τέτοιο που θα λύνει τα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ώστε να κάνει τις επιλογές του αδιαφορώντας για τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Στον μακρύ, όπως λένε οι πληροφορίες, κατάλογο των τεχνοκρατών – καθηγητών που προαλείφονται για υπουργοί σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα ονόματα των Γ. Γεραπετρίτη, Θ. Πελαγίδη, Μ. Νεκτάριου κ.ά. Η άποψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι παραπάνω διαθέτουν την τεχνοκρατική εμπειρία να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να δρομολογήσει η κυβέρνησή του, είναι και απαλλαγμένοι από παλαιοκομματικού τύπου αντιλήψεις που διακατέχουν τους βουλευτές. Επιπλέον δεν έχουν και την αγωνία του πολιτικού κόστους και της επανεκλογής.

«Εμείς θα δώσουμε τις μάχες με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα οργώσουμε τη χώρα για να πείσουμε τους πολίτες να ψηφίσουν τη ΝΔ και θα έρθουν οι… άκαπνοι να πάρουν τις θέσεις», είναι η κυρίαρχη ένσταση αρκετών βουλευτών. Οι τελευταίοι βλέπουν το δυσοίωνο της όλης υπόθεσης: Αν γίνουν υπουργοί καθηγητές, τεχνοκράτες, πρόσωπα από την Κεντροαριστερά και κολλητοί του κ. Μητσοτάκη, δεν θα περισσέψουν θέσεις ούτε και για τους αποδεδειγμένα ικανούς. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι γαλάζιοι βουλευτές, με μεγάλη ή μικρότερη προσφορά στην παράταξη, θα περιοριστούν σε… ρόλο θεατή.


Σχολιάστε εδώ