Δυσαρέσκεια και παρέμβαση Αθήνας για τη «μόνη Μακεδονία» του Ζάεφ – Αναδίπλωση από Σκόπια

Δυσαρέσκεια και παρέμβαση Αθήνας για τη «μόνη Μακεδονία» του Ζάεφ – Αναδίπλωση από Σκόπια

«Επιβεβαιωμένη και αναγνωρισμένη η μακεδονική γλώσσα»

Μετά τον σάλο και τις σφοδρότατες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, για τη «μόνη Μακεδονία», το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, διόρθωσε τα επίμαχα αποσπάσματα. Η δυσαρέσκεια της Αθήνας μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ήταν δεδομένη και έντονη, καθώς συνιστούσαν ευθεία παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι και αφού προηγήθηκε παρέμβαση σε διπλωματικό επίπεδο, η κυβέρνηση της γείτονος προχώρησε σε αναδίπλωση και το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ προχώρησε στις απαραίτητες διορθώσεις.

Αρμόδιες πηγές από την Αθήνα, σημείωναν πως «κατανοούμε ότι χρειάζεται να υπερβάλει λίγο ο Ζάεφ για να κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά δε μπορεί να λέγονται πράγματα που υπονομεύουν το καλό κλίμα και τη συμφωνία».

Ειδικότερα, στο πρακτορείο ΜΙΑ το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης πλέον έχει ως εξής: «όλοι γνωρίζουμε πως σήμερα ένα κομμάτι της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα, ένα άλλο κομμάτι είναι στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι είναι στη χώρα μας. Και κανείς ποτέ δεν θα επιχειρήσει να αρνηθεί τη δική μας Μακεδονία. Το προσθετικό “Βόρεια” κάνει διάκριση μεταξύ των περιοχών σε Βουλγαρία και Ελλάδα που αποκαλούνται “Μακεδονία”».

Το πρωτότυπο απόσπασμα: «Το βόρειο κομμάτι της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό κομμάτι της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η δική μας Μακεδονία και δεν θα υπάρχει άλλη στην κόσμο».

Κατά τα άλλα, απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες περί ρωσικής εμπλοκής στο δημοψήφισμα, τις απέρριψε εκ νέου, λέγοντας πως «μπορεί να υπάρχει κάποια δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πως υπάρχει εχθρότητα απέναντι στη “Μακεδονία”». Διέψευσε επίσης, πως η χώρα του λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της εν λόγω δραστηριότητας.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Ζάεφ είχε συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, στον Λευκό Οιίκο και σε μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε πως πρόκειται για «κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς έλαβε μηνύματα αποφασιστικότητας στην επίτευξη της συμφωνίας Πρεσπών», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία εξασφαλίζει ασφάλεια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά από τη συνάντηση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έγραψε: «Καλωσορίσαμε τον Ζόραν Ζάεφ στον Λευκό Οίκο. Επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη της ιστορικής συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή».

Πηγή: newpost.gr


Σχολιάστε εδώ