Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Tη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με δικό του εξοπλισμό, στελέχωση κ.λπ., ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σάλτσμπουργκ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός του 2018 για τη δημιουργία αυτού του Μηχανισμού, στη βάση τη πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες και ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη της ΕΕ περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, κυρίως αυτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή (π.χ. οι πυρκαγιές) και τα μέσα θα είναι άμεσα στη διάθεση των κρατών, σε περίπτωση ανάγκης.

Ως προς τη χρηματοδότηση του εν λόγω Μηχανισμού, η Ελλάδα ζήτησε να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών-μελών. Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτός ο Μηχανισμός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα και τη συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Την ελληνική πρόταση που διετύπωσε ο κ. Τσίπρας υποστήριξαν σειρά από χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι οποίες υποστήριξαν και την ενσωμάτωση σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συγκληθεί στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες (πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Τα μηνύματα Τσίπρα για το προσφυγικό

Το βράδυ της Τετάρτης, στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, με θέμα το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση της κατάστασης, ενώ επέμεινε σε μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση του ζητήματος.

 2 άτομα, άτομα στέκονται, γάμος και υπαίθριες δραστηριότητες

Οι εργασίες του δείπνου ολοκληρώθηκαν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Αυστρίας· 01:00 ώρα Ελλάδας), χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην παρέμβαση του σημείωσε τα εξής:

1. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια πτυχή της αναγκαίας προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

2. Είναι ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

3. Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων χωρών, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

4. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

Το «παιγνίδι των αλληλοκατηγοριών»

Ως προς τη συζήτηση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, το περιεχόμενο της οποίας αναμένεται να αποκαλυφθεί αργότερα σήμερα, αυτή έγινε μετά το καλοκαιρινό διπλωματικό μπραντεφέρ στη Μεσόγειο με αφορμή τα πλοία που διέσωζαν μετανάστες, στα οποία πλέον η Ιταλία αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια της εάν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη.

«Οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη έχουν έλθει ξανά στην επιφάνεια», ανέφερε σε επιτιμητικό τόνο ο Τουσκ, καλώντας να τερματιστεί στο Σάλτσμπουργκ το «παιγνίδι των αλληλοκατηγοριών» που επιμένει παρά τη μεγάλη μείωση του αριθμού των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές σε σύγκριση με την κορύφωση των ροών το καλοκαίρι του 2015.

«Ειλικρινά, δεν περιμένω τίποτα σημαντικό (…) Αλλά ακόμα κι αν η Ευρώπη επιδείξει για νιοστή φορά ότι είναι απόλυτα ανύπαρκτη και αδιάφορη (για το μεταναστευτικό ζήτημα), θα αναλάβουμε δράση από τη δική μας πλευρά συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες», διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Ελάχιστη πρόοδος αναμενόταν να σημειωθεί όσον αφορά τα ευρωπαϊκά σχέδια για «ελεγχόμενα κέντρα» στην Ευρώπη, ή την ταχεία διαλογή των αιτούντων άσυλο και των οικονομικών παράτυπων μεταναστών που θα επαναπροωθούνται.

Ως προς το σχέδιο να δημιουργηθούν «πλατφόρμες αποβίβασης» εκτός ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, η κατάσταση συνεχίζει να είναι ακόμα πολύ θολή, καθώς καμιά αφρικανική χώρα δεν έχει εκφράσει μέχρι σήμερα προθυμία να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Πρέπει «να δημιουργηθεί ένα πιο προβλέψιμο σύστημα, ώστε να τερματιστούν οι ad hoc λύσεις για τις αποβιβάσεις» μεταναστών, όπως αυτές που βρέθηκαν με μεγάλη δυσκολία το καλοκαίρι στις περιπτώσεις των πλοίων Aquarius και Diciotti, έκρινε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη», έκρινε από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προτρέποντας τις χώρες που δεν δέχονται να υποδεχθούν πρόσφυγες — «όπως θα όφειλαν» — να «συνεισφέρουν με άλλα μέσα».

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να διχάζονται όσον αφορά το ζήτημα της ανακατανομής των αιτούντων άσυλο, που ζητούν οι χώρες της Μεσογείου και απορρίπτουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Συμφωνούν αντιθέτως πλέον στους στόχους της επιτάχυνσης των επαναπροωθήσεων μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, της άσκησης πίεσης στις χώρες διέλευσης και προέλευσης και της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Για το τελευταίο σημείο, ο αυστριακός καγκελάριος επέκρινε τις επιφυλάξεις από μέρους της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας για το σχέδιο να ενισχυθεί σημαντικά η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

«Είμαστε ευτυχείς που η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στο πώς θα προστατεύονται τα σύνορα. Όμως εμείς είμαστε σε θέση να φυλάσσουμε τα δικά μας σύνορα», δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εξάλλου αρέσκεται να κατακεραυνώνει τις «φιλομεταναστευτικές δυνάμεις» στις Βρυξέλλες.

Διπλό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό

“Χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί και για το λόγο αυτό, πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία”, επισήμανε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

“Γι αυτό, αυτή το φορά, για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και για το ΕΣΚ θα πρέπει να είναι πλήρως διακριτό, στο πρόγραμμα, αλλά και στις επιλογές στην πράξη, η διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή δεξιά”, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε πως “προτεραιότητα, συνεπώς, έχει το πολιτικό πρόγραμμα – και όχι το πρόσωπο – η επιλογή του οποίου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης”. “Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Το βλέπουμε σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης”, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πηγή : kontranews.gr


Σχολιάστε εδώ