Στιγμιότυπα από την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής – Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

Στιγμιότυπα από την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής – Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

«Χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό»

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στο σημερινό δείπνο των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο μεταναστευτικό, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της kontranews.gr, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει:

1. Την ανάγκη ταχείας αναβάθμισης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων.
2. Ότι η συζήτηση για το προσφυγικό δεν μπορεί να αφορά μόνο στην εσωτερική ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την εσωτερική διάσταση.
3. Την ανάγκη ολοκλήρωσης, χωρίς περαιτέρω αργοπορία, της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών νόμιμης μετανάστευσης από τρίτες χώρες και μεταβατικών μηχανισμών μετεγκατάστασης, ειδικά σε κρίσεις όπως αυτή της Συρίας.
4. Την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και της ανάγκης ουσιαστικής, αναπτυξιακής στήριξης των χωρών προέλευσης στην Ασία και την Αφρική: τα κράτη μέλη πρέπει να αντλήσουν τα διδάγματα από τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια ως παράγοντα που συχνά επιδείνωνε τις μεταναστευτικές ροές.
5. Τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και τη διοργάνωση Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου.


Σχολιάστε εδώ