Μαλλιά κουβάρια γίνανε για το ΕΣΕΠ

Μαλλιά κουβάρια γίνανε για το ΕΣΕΠ

-Την ώρα που τα εθνικά μας θέματα απαιτούν συναίνεση

Κρίσιμο ρόλο πλέον στη διαμόρφωση της πολιτικής σε όλα τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στη διαμόρφωση των νέων θεσμών στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της χώρας έχει ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, καθώς και ο καθηγητής Χάρης Παμπούκης.

Πάντως, στο ΕΣΕΠ, όπου άρχισε η συζήτηση, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων, για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), στο πλευρό του Νίκου Κοτζιά ήταν ο κ. Ροζάκης και ο καθηγητής Πέτρος Λιάκουρας, εξ απορρήτων του υπουργού Εξωτερικών και πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, πάντως, δεν είναι και η πιο ευχάριστη παρέα για τον Νίκο Κοτζιά, καθώς από τη ΝΔ συμμετέχουν οι κ. Κουμουτσάκος και ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Σαββαΐδης, με τους οποίους αρκετές φορές έχει έρθει σε αντιπαράθεση ο κ. Κοτζιάς (με τον δεύτερο για το θέμα της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Συνόρων με την Αλβανία), και από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος αρκετές φορές έχει ασκήσει εντονότατη κριτική σε επιλογές του νυν υπουργού, που πριν από μερικά χρόνια ήταν εμπειρογνώμονας στο υπουργείο που ο κ. Λοβέρδος ήταν υφυπουργός, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Και το αποτέλεσμα φάνηκε από την κατάληξη του ΕΣΕΠ, με τη ΝΔ να αποχωρεί, τον Ανδρέα Λοβέρδο να καταγγέλλει τη διαδικασία, τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι να είναι χαρούμενος, μια και βρίσκεται προσωπικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, και τα άλλα κόμματα να επιφυλάσσονται…

Ακόμη και για το ΣΕΑ δεν υπάρχει συναίνεση, καθως το ΚΙΝΑΛ διαφωνεί και οι ΑΝΕΛ επιφυλάσσονται να δουν τον νόμο με τη δομή του. Η αλήθεια είναι ότι εάν πρόκειται να συγκροτηθεί μία ακόμη κυβερνητική δομή, για να διορισθούν καμιά τριανταριά απόστρατοι, συνταξιούχοι πρέσβεις και καθηγητές και τελικά να αποφασίζουν πάλι οι υπουργοί, καλύτερα να μείνουμε όπως είμαστε.

Αν μπορούμε, ως πολιτικό σύστημα, να αποδεχθούμε ότι μπορεί να φτιαχτεί ένας μηχανισμός που θα είναι σταθερός, παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων, και επικεφαλής θα μπαίνουν καταξιωμένοι παράγοντες του δημόσιου βίου, με κριτήριο τα προσόντα τους και την εξειδίκευσή τους αλλά και την αποτελεσματικότητά τους, τότε ας προχωρήσουμε. Αλλιώς μάλλον θα δυσκολέψουμε τα πράγματα, σε περιόδους όχι μόνο κρίσεων αλλά και διαχείρισης καθημερινών, απλών προβλημάτων στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας…

Η πρόταση για το ΣΕΑ προβλέπει ότι θα αποτελείται από υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, το αντικείμενο εργασίας των οποίων συνδέεται με νέα φαινόμενα κρίσης ή με τις ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας. Επιπλέον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας θα έχει στάτους υπουργού και από κοινού με τον πρωθυπουργό θα ενημερώνει για τις συζητήσεις, τους σχεδιασμούς και τα εναλλακτικά σενάρια που θα διαμορφώνονται στο πρώτο επίπεδο, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν ήθελε να προσφέρει μια εικόνα νομιμοποίησης όλων των επιλογών του ΥΠΕΞ, αλλά απολύτως λογικό και δικαιολογημένο είναι να ζητηθεί ενημέρωση και για τα τρέχοντα, καυτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορεί να λειτουργούμε υπό καθεστώς αυτισμού και επειδή είχε καθορισθεί η ατζέντα, με θέμα το ΣΕΑ, να μη γίνει μία, έστω και σύντομη, ανασκόπηση των κρίσιμων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Ήταν μια κακή συνέχεια σε μια κακή αρχή που έχει γίνει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί το μίνιμουμ συναίνεσης…

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ