«Hilton», «Marriott», «Novotel» συζητούν με την Cosco

«Hilton», «Marriott», «Novotel» συζητούν με την Cosco

Ξενοδοχειακοί κολοσσοί τρέχουν να επενδύσουν στο λιμάνι!

Ένας άλλος Πειραιάς, πολύ διαφορετικός απ’ αυτόν που βλέπουμε σήμερα, θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια. Το λιμάνι θα γίνει… αγνώριστο. Ξένες επενδυτικές εταιρείες, fund του εξωτερικού και μεγάλα ονόματα κάθε χώρου (τουριστικού, ξενοδοχειακού κ.λπ.), με αφορμή το master plan του ΟΛΠ, έχουν πλησιάσει την Cosco και της ζητούν να περιληφθούν στον σχεδιασμό της για να πάρουν μέρος στην ανάπλαση του λιμανιού, αναλαμβάνοντας την κατασκευή ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων κ.λπ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ηγετικά στελέχη των εταιρειών Marriot International, Hilton Worldwide, Accor, κ.λπ., έχουν έρθει σε επαφή με ανώτατα στελέχη του ΟΛΠ και έχουν εκφράσει την επιθυμία να κατασκευάσουν τις τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες που θα αναπτυχθούν στο λιμάνι, σύμφωνα με το master plan.

Επίσης, ο Όμιλος Λάμψα και η Grecotel. Συναντήσεις έγιναν και με την Bluehouse Capital και άλλες μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού για την κατασκευή και λειτουργία των εμπορικών κέντρων. Να σημειώσουμε ότι τα έργα θα γίνουν με απευθείας αναθέσεις από την Cosco (ΟΛΠ).

Τα σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων ξενοδοχείων εντός του λιμένα (τρία πέντε αστέρων και ένα τεσσάρων) αλλά και για εμπορικό κέντρο βασίστηκαν σε μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΟΛΠ από τη McKinsey. Το ένα πεντάστερο σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή Πόρτο Λεόνε, δηλαδή στη νότια πλευρά του λιμανιού, εκεί όπου βρίσκεται και ο προβλήτας κρουαζιερόπλοιων. Το δεύτερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων τοποθετείται στη λεγόμενη «Παγόδα», στην Ακτή Μιαούλη. Τα άλλα δύο ξενοδοχεία, ένα τεσσάρων και ένα πέντε αστέρων, σχεδιάζεται να γίνουν με μετατροπή των αποθηκών (μικρή και μεγάλη, που βρίσκονται δίπλα στις παλαιές διαμετακομιστικές αποθήκες σιτηρών) σε κατάλληλα για ξενοδοχεία κτίρια.

Να σημειώσουμε ότι η Cosco αποδίδει μεγάλη σημασία στην κατασκευή των ξενοδοχείων γιατί σχεδιάζει να κάνει τον Πειραιά κορυφαίο ευρωπαϊκό προορισμό για τη homeport κρουαζιέρα, προσελκύοντας 600.000 επιβάτες κρουαζιέρας ετησίως, εκ των οποίων οι 100.000 θα είναι Κινέζοι. Αν το master plan είχε εγκριθεί και δεν το είχαν μπλοκάρει, τα έργα θα είχαν αρχίσει ήδη.

Να σημειώσουμε ότι οι εξελίξεις αυτές εκθέτουν ανεπανόρθωτα όλους εκείνους που αντιδρούν στην ανάπτυξη του λιμανιού και την έγκρισή του από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη διυπουργική επιτροπή. Ήδη εκδόθηκε η άδεια δόμησης για το νέο ξενοδοχείο της Accor-Novotel, που θα γίνει σε παλαιό ακίνητο (πρώην εργοστάσιο) που εξαγόρασε και βρίσκεται στην Ομηρίδου Σκυλίτση 62, λίγο πιο πέρα από την Εστία Ναυτικών.

Ετοιμάζεται ο διαγωνισμός για τον Πύργο
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στο δημοτικό συμβούλιο αμέσως μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, σε δύο εβδομάδες περίπου θα παραδοθεί από το αρμόδιο γραφείο στο οποίο έχει ανατεθεί η μελέτη αξιοποίησης του Πύργου του Πειραιά. Και στη συνέχεια θα… ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου, που εδώ και 50 χρόνια αποτελεί το… σκιάχτρο του λιμανιού. Όπως έχει διαβεβαιώσει ο Γ. Μώραλης το συμβούλιο, υπάρχει επενδυτής.

Εξάλλου μέσα στον Νοέμβριο θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο της ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, που θα αλλάξει την εικόνα μιας τεράστιας έκτασης, που εκτείνεται από τον παλαιό σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ μέχρι τον σημερινό του Προαστιακού. Τέλος, αρχές Οκτώβρη θα εγκαινιασθεί το ανακαινισμένο κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου.


Σχολιάστε εδώ