Καρφώνει τον πρωθυπουργό ο Ντάισελμπλουμ

Καρφώνει τον πρωθυπουργό ο Ντάισελμπλουμ

-Οι πολιτικοί δεν μπορεί να τζογάρουν με το μέλλον μας
-Δεν πήραμε όλοι το μάθημά μας…
-Τεράστιες και οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τα μαρτυρικά χρόνια που έχει περάσει ο ελληνικός λαός

Άγνωστες ιστορίες που παραλίγο να ρίξουν την Ελλάδα στα βράχια, τις οποίες έζησε προσωπικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (ως πρόεδρος του Eurogroup από το 2013 έως το 2018), έρχονται στο φως μέσα από το άρθρο του στην «Καθημερινή». Αναφέρεται στο 2015, που φθάσαμε ένα βήμα πριν από το Grexit μετά το δημοψήφισμα. Γράφει συγκεκριμένα:

«Το 2014 η Ελλάδα είχε ήδη επιστρέψει στην ανάπτυξη. Το δεύτερο πρόγραμμα έφτανε στο τέλος του, υπήρχε φως στο τέλος του τούνελ. Όμως, οι πολιτικοί και οι ψηφοφόροι τους έλαβαν τεράστια ρίσκα και μισό χρόνο αργότερα η οικονομία είχε καταρρεύσει πλήρως. Όταν στα τέλη Ιουνίου του 2015, με το δημοψήφισμα, ζητήθηκε από το εκλογικό σώμα να ψηφίσει το “Όχι”, ήμασταν κοντά στο Grexit και όλη η σκληρή δουλειά που είχε γίνει φάνηκε σαν να είναι μάταιη. Κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων συνεδριάσεων στις 11 και 12 Ιουλίου του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, εργάστηκα ασταμάτητα ώστε να χρησιμοποιήσω και την τελευταία ευκαιρία για να αποφύγω κάτι τέτοιο, τελικά, με επιτυχία».

Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία…
Ο Ντάισελμπλουμ αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως να μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τα Μνημόνια, να μην ήταν τόσο σκληρές οι δεσμεύσεις για τον λαό, να μη χρειαζόταν να ματώσει, να ήταν λιγότεροι οι άνεργοι και να είχαν αποφευχθεί πολλά από τα λουκέτα, αν δεν είχε χαθεί άλλη μια ευκαιρία. Επισημαίνει συγκεκριμένα:

«Το ελληνικό χρέος βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, πολλοί εκ των οποίων ήταν από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αυτοί πήραν τα τεράστια ρίσκα και θα έπρεπε να είχαν υποχρεωθεί να ζημιωθούν από την αρχή», τονίζει και προσθέτει: «Έπρεπε να είχαμε έναν ξεκάθαρο μηχανισμό ώστε οι ιδιώτες επενδυτές να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση των κρατικών και τραπεζικών χρεών. Αντί γι’ αυτό, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια μέχρι επιτέλους την άνοιξη του 2012 να γίνει κούρεμα του χρέους των ιδιωτών».

Πλήρωσαν τη νύφη οι Έλληνες αντί οι Ευρωπαίοι…
«Μέχρι τότε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας ήταν στα χέρια Ευρωπαίων φορολογουμένων μέσω διμερών δανείων ή στα νέα ευρωπαϊκά ταμεία έκτακτης ανάγκης. Και όπως ήταν λογικό, δεν ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν τον λογαριασμό».
Αποκαλύπτει, όμως, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και κάτι άλλο, που δείχνει ότι δεν… αμάρτησαν μόνο οι Έλληνες. Στην ίδια ρότα ήταν και οι πολίτες πολλών άλλων χωρών. Λέει χαρακτηριστικά:
«Πολλά από τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν μετά το 2008 δεν ήταν μόνο ελληνικά, αλλά υπήρχαν σε πολλές χώρες, βόρειες και νότιες. Το τεράστιο και γρήγορο άλμα στον πλούτο στα χρόνια πριν από την κρίση βασιζόταν σε φθηνή πίστωση, που παρεχόταν εύκολα από τράπεζες που δεν είχαν αυστηρούς κανόνες δανειοδότησης. Η τεράστια έκρηξη στις τιμές των ακινήτων, η(…) δημιουργικότητα στη φοροδιαφυγή, τα ατελείωτα προνόμια που προσφέρονταν σε ομάδες συμφερόντων, η επέκταση των συνταξιοδοτικών μας αξιώσεων, τη στιγμή που ο πληθυσμός γερνούσε γρήγορα, επέτρεψαν να συμβούν όλα αυτά, αγνοώντας τους κινδύνους».

Δεν μάθαμε το μάθημα…
«Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν έχουμε μάθει το μάθημά μας καλά. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη», διερωτάται ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup. Και τούτο «γιατί υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να μάθουμε». Και καταλήγει καλώντας «τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς στον λαό τους για το τι χρειάζεται, τι είναι ρεαλιστικά εφικτό και πώς θέλουν να το επιτύχουν. Δεν μπορούμε να τζογάρουμε με το μέλλον μας για άλλη μία φορά».


Σχολιάστε εδώ