Παυλόπουλος: Ο δρόμος δεν παύει να είναι ανηφορικός

Παυλόπουλος: Ο δρόμος δεν παύει να είναι ανηφορικός

-Ντάισελμπλουμ: Κάναμε πολλά λάθη σε βάρος της Ελλάδας – Αυτοσχεδιάζαμε

«Ένας άλλος δρόμος ανοίγεται μπροστά μας. Ο δρόμος αυτός είναι πολύ διαφορετικός από πριν, αλλά δεν παύει να είναι ανηφορικός δρόμος για εμάς, τους Έλληνες. Ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας, θα τις τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη και οι εταίροι μας να στηρίξουν την Ελλάδα σ’ αυτήν την προσπάθεια που κάνει».

Με τις φράσεις αυτές, έμφορτες πολλαπλών μηνυμάτων, υποδέχθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Deutsche Bundesbank) Γενς Βάιντμαν. «Όλα αυτά τα χρόνια των Μνημονίων, ο ελληνικός λαός πλήρωσε λάθη τα οποία δεν ήταν δικά του», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε δημόσια ότι έγιναν λάθη και αυτά δεν ήταν από την πλευρά της Ελλάδας.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Βάιντμαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η χώρα μας στο να θωρακίσει την κοινωνική συνοχή της, που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια και στο να ενισχύσει την ανάπτυξή της. «Επειδή εσείς το ξέρετε καλά, ας μην αυταπατώμεθα, η μείωση του δημοσίου χρέους, ουσιαστική μείωση του δημοσίου χρέους, μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Γ. Βάιντμαν αναγνώρισε ότι η Ελλάδα πέρασε μια μακρά φάση προσαρμογής και τώρα «έρχεται μία περίοδος που πραγματικά πρέπει να ψάξει και να βρει εμπιστοσύνη». Δεσμεύτηκε δε για πλήρη στήριξη, διότι -όπως σημείωσε- «είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί, ο κόσμος στην Ελλάδα να συμμετάσχει σ’ αυτήν την ανάπτυξη, γιατί στο τέλος αυτό θα σημάνει σταθερότητα για όλους και για την Ευρωζώνη».

Ντάισελμπλουμ: Φταίνε οι Γερμανοί
Στη -με μεγάλη καθυστέρηση- παραδοχή ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί μια διαφορετική πολιτική, αφού τα προγράμματα ήταν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους εξαιρετικά δύσκολη», προχώρησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Παραδέχθηκε ακόμη ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων «έγιναν λάθη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αρχικά αυτοσχεδίασαν και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν μηχανισμούς απέναντι στην κρίση». Επέρριψε ακόμη ευθύνες στους Γερμανούς διότι καθυστέρησαν σημαντικά μέχρι να αποδεχθούν την ανάγκη μιας συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης με την εφαρμογή προγραμμάτων διάσωσης των χωρών που κινδύνευαν.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε καταστροφική τη διαχείριση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και πως εκείνος μετά το «θερμό επεισόδιο» στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου έτρεξε πίσω του και μέσα στο ασανσέρ τον παρακαλούσε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Αποκάλυψε δε ότι από ένα σημείο και μετά οι διαπραγματεύσεις γίνονταν απευθείας με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, διότι ο κ. Βαρουφάκης «ναρκοθετούσε» σταθερά όλες τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Εκτενείς αναφορές στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα υπάρχουν στο βιβλίο του Γ. Ντάισελμπλουμ, που στη χώρα μας αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο φθινόπωρο.


Σχολιάστε εδώ