Ταξιδιωτική οδηγία από την αμερικανική πρεσβεία – Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ταξιδιωτική οδηγία από την αμερικανική πρεσβεία – Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


107 κρούσματα και 11 νεκροί

Στους 107 ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που νόσησαν από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι την Πέμπτη 23 Αυγούστου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Από αυτά τα 88 παρουσίασαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), 19 είχαν ήπια συμπτώματα (εμπύρετο νόσημα), ενώ καταγράφηκαν 11 θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 70 ετών, που παρουσίασαν συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ειδικά την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν 30 ασθενείς και έξι νεκροί.
Από εκείνους που νόσησαν οι 73 έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ τέσσερις δεν νοσηλεύθηκαν καθόλου. Ωστόσο αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται ακόμη 19 άτομα, από τα οποία τα 13 σε ΜΕΘ και τα υπόλοιπα έξι εκτός ΜΕΘ.

Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα είναι τα Μέγαρα (12), η Ελευσίνα (8), η Αλεξάνδρεια Ημαθίας (6) και το Κορδελιό Θεσσαλονίκης (5). Αξίζει να σημειωθεί ότι κρούσματα παρουσιάστηκαν και σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ ειδικά στο λεκανοπέδιο Αθήνας – Πειραιά είχαμε στις εξής περιοχές: Ηλιούπολη, Ν. Ηράκλειο, Β’ Διαμέρισμα Δ. Αθήνας, Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Καλλιθέα, Πειραιά, Νίκαια-Ρέντη, Πέραμα, Κορυδαλλό και Σαλαμίνα.

Η μέση ηλικία ασθενών με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι τα 71 έτη, ενώ συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί σε άτομα από 11 έως 94 ετών. Τα κρούσματα ωστόσο είναι πολύ περισσότερα, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης για κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό.

Εξάλλου σε δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, ωστόσο το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση. Έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κατευθύνσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συχνές αναφορές και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στις περιφέρειες για τους απαραίτητους ψεκασμούς». Παράλληλα ο κ. Ξανθός κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται και εκείνοι σε εγρήγορση και όταν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα να απευθύνονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.

Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία με ανακοίνωσή της καλεί τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα να παίρνουν προληπτικά μέτρα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, όπως να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να φορούν μακριά ρούχα ή να αποφεύγουν περιοχές με στάσιμα νερά. Παράλληλα τους καλεί να παρακολουθούν τα Μέσα Ενημέρωσης για νεότερες εξελίξεις.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε -σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ- ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το 75%-80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, περίπου 20%-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο και λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό για ανθρώπους.

Ταξιδιωτική οδηγία από την αμερικανική πρεσβεία

Αντίθετα με το υπουργείο Υγείας και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς που επιχειρούν να υποβαθμίσουν την έκταση και την ένταση του προβλήματος με τον ιό του Δυτικού Νείλου, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σήμανε ένα είδος συναγερμού. Εξέδωσε οδηγία προς τους αμερικανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι υπάρχει έξαρση και ο κίνδυνος να προσβληθούν είναι υπαρκτός.

Αντίστοιχη ενημέρωση έκανε η πρεσβεία και στους Ελληνοαμερικανούς που ζουν στη χώρα μας εφιστώντας τους την προσοχή. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει στο πρόβλημα η αμερικανική πλευρά είναι ότι το τελευταίο «μήνυμα» που έλαβαν οι εδώ Ελληνοαμερικανοί ήταν όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν. Πριν από πολλούς μήνες, δηλαδή…

Διαβάστε επίσης:
       


Σχολιάστε εδώ