Απροστάτευτοι οι ψαράδες μας από την τουρκική εισβολή στα χωρικά μας ύδατα

Απροστάτευτοι οι ψαράδες μας από την τουρκική εισβολή στα χωρικά μας ύδατα

-De facto αλλαγή του status quo στο Αιγαίο επιδιώκει η Άγκυρα -Πυροβολούν τα ελληνικά σκάφη, με το Λιμενικό άφαντο

Την απελευθέρωση των δύο στελεχών των ΕΔ από τις τουρκικές φυλακές, μετά την παράνομη φυλάκισή τους για 167 ημέρες, δεν πρέπει η κυβέρνηση να την ερμηνεύσει λάθος, εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει στάση στα ελληνοτουρκικά (Αιγαίο, ΑΟΖ, Κυπριακό).

Ασφαλώς και η απελευθέρωση των δύο στελεχών των ΕΔ από τις τουρκικές φυλακές είναι ένα πολύ θετικό γεγονός, το οποίο όμως δεν μπορεί να μπει στη λογική της κομματικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση, γιατί η αποφυλάκισή τους ήταν ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό ζήτημα. Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, οι σχέσεις της γείτονος με τις ΗΠΑ, που έχουν φτάσει στο ναδίρ για πολλούς λόγους και όχι κατ’ ανάγκη μόνο λόγω του πάστορα Μπράνσον, όπως φαίνεται, ανάγκασαν τον Ερντογάν να στραφεί στην ΕΕ, από την οποία αρμέγει πολλά δισ. ευρώ ετησίως με διαφορετικούς τρόπους. Η Τουρκία είναι γνωστό ότι με τις πλούσιες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία) έχει συμβάσεις επενδυτικού χαρακτήρα πολλών δισ. ευρώ, επενδύσεις κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο που αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ και δεν θα ήθελε να έχει την Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, απέναντί της με την παράνομη φυλάκιση των δύο στελεχών των ΕΔ σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση για την οικονομία της.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απρόσμενη αποφυλάκιση των δύο στελεχών των ΕΔ και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι είχε άρει την εφαρμογή των ΜΟΕ μόλις πριν από λίγες ημέρες, άρα δεν ήταν τίποτε δρομολογημένο, όπως θέλει να διατείνεται τώρα.

Γι’ αυτό θα πρέπει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο των Εξωτερικών να δουν με ψυχραιμία την επόμενη μέρα. Και αυτό διότι τα τελευταία γεγονότα, όπως οι πυροβολισμοί σε βάρος αλιευτικών σκαφών από τη Λέρο, την περασμένη Κυριακή, μεταξύ Λειψών και Λέρου, από τούρκους ψαράδες αλλά και στη Σαμοθράκη, πάλι με πυροβολισμούς από τούρκους ψαράδες σε βάρος Ελλήνων, δεν προοιωνίζουν καλές εξελίξεις.

Θα μπορούσε να πει κανείς, μετά απ’ όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, ότι δεν πάει άλλο! Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, αφού πλέον μαζικά σε καθημερινή βάση παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα οι τουρκικές μηχανότρατες, φθάνοντας προκλητικά σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τις ακτές των νησιών μας και το επίσημο ελληνικό κράτος (Ακτοφυλακή) είναι ωσεί παρών.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα τουρκικά αλιευτικά κανιβαλίζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα ιδιαίτερα στην περιοχή Αρκιών – Αγαθονησίου – Λειψών – Λέρου καθώς και στην περιοχή των Ιμίων.
Ο Ερντογάν και κατά συνέπεια οι τούρκοι ψαράδες, γνωρίζοντας αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, το κάνουν πράξη καθημερινά, αφού ψαρεύουν μαζικά σε όποια περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων θέλουν, φθάνοντας ακόμα και δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού, αμφισβητώντας εμπράκτως την εθνική μας κυριαρχία.

Το πρόσφατο εφιαλτικό περιστατικό την Κυριακή 12 Αυγούστου, με τους πυροβολισμούς των τούρκων ψαράδων εναντίων δύο αλιευτικών από τη Λέρο, μεταξύ Λειψών και Λέρου, και αυτό που προηγήθηκε στη Σαμοθράκη, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, δυστυχώς δεν είναι τυχαία γεγονότα.
Είναι ενταγμένα σε μια στρατηγική του Ερντογάν που θέλει να αλλάξει de facto το status quo στο Αιγαίο.
Οι έλληνες ψαράδες μέσης και παράκτιας αλιείας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορούν να ψαρεύουν από το τέλος Μαΐου μέχρι την 1η Οκτώβρη για να προστατευθούν τα αλιευτικά αποθέματα, ενώ οι τούρκοι ψαράδες, ανενόχλητοι, ψαρεύουν όπου θέλουν, καταστρατηγώντας κάθε ισχύουσα διάταξη, με αποτέλεσμα όταν θα βγουν οι ελληνικές μηχανότρατες στη δουλειά από την 1η Οκτώβρη να βρουν «καμένη γη».

Οι έλληνες ψαράδες απαγορεύεται να ψαρεύουν σε απόσταση ενάμισι μιλίου από τις ακτές, σύμφωνα με το ΠΔ 228/2006 και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1967/2006, ενώ οι Τούρκοι, ανενόχλητοι και ανεμπόδιστοι, σαρώνουν τα πάντα και οι Έλληνες απλώς τους παρακολουθούν.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:
1) Δεν έχει τη δυνατότητα η Ελληνική Ακτοφυλακή να αποτρέψει την είσοδο των τουρκικών αλιευτικών στα ελληνικά χωρικά ύδατα;
2) Δεν έχει τη δυνατότητα η Ελληνική Ακτοφυλακή να συλλάβει ένα αλιευτικό που παράνομα εισέρχεται και αλιεύει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από την ελληνική νομοθεσία (φυλάκιση στο πλήρωμα και κατάσχεση του αλιευτικού σκάφους);

Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι απλή.
Δυστυχώς, είναι συνειδητή η επιλογή της πολιτικής του κατευνασμού από την κυβέρνηση απέναντι στις πρακτικές της Τουρκίας, οι οποίες στο τέλος θα μας οδηγήσουν νομοτελειακά σε σύγκρουση.
Στα πλαίσια αυτής της τακτικής της Τουρκίας βιώσαμε και το τραγικό, πρωτόγνωρο επεισόδιο της Κυριακής 12 Αυγούστου και το προηγούμενο στη Σαμοθράκη, δύο ημέρες πριν από αυτό της Λέρου, όταν οι τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν εναντίον ελλήνων αλιέων. Όπως κατήγγειλαν οι έλληνες ψαράδες, πολλοί εκ των τούρκων ψαράδων δεν είναι στην πραγματικότητα ψαράδες, αλλά πράκτορες της ΜΙΤ και παραστρατιωτικοί.

Γι’ αυτό πρέπει η ΕΥΠ να διερευνήσει αυτό που κυκλοφορεί ευρέως στην πιάτσα των ελλήνων ψαράδων μέσης και παράκτιας αλιείας, ότι τα σκάφη της γειτονικής χώρας που ψαρεύουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα εφοδιάζονται με δωρεάν καύσιμα από την τουρκική κυβέρνηση.
Όταν δε οι έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές ή στον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας την παράνομη δραστηριότητα των τούρκων ψαράδων, στο τέλος καταλήγουν οι καταγγέλλοντες να είναι υπόλογοι και στόχος ελέγχων με βαριά πρόστιμα, επειδή ζητούν το αυτονόητο, τη βοήθεια της κυβέρνησής τους.

Μέσω αυτής της τακτικής των αλιευτικών σκαφών η γειτονική χώρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Χρόνο με τον χρόνο μάλιστα επεκτείνεται αυτή η δραστηριότητά τους αριθμητικά και οι τούρκοι ψαράδες θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Όμως δεν είναι μόνο οι αλιείς της μέσης και παράκτιας αλιείας που έχουν αυτά τα προβλήματα. Έχουμε και τις πειρατικές ενέργειες στα διεθνή ύδατα, στην περιοχή της Δωδεκανήσου μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου, καθώς εκεί έχουμε και τις νηοψίες των τουρκικών σκαφών σε καλύμνικα ξιφιάδικα.

Οι Τούρκοι προφασίζονται ότι λειτουργούν στα πλαίσια των προβλέψεων του ICCAT, χωρίς αυτό να συμβαίνει, με στόχο να δημιουργήσουν φοβικό σύνδρομο στους ψαράδες μας, αφού αυτοί είναι παντού, ενεργούν όπως θέλουν και το κάνουν εκ του ασφαλούς, αφού είναι ανύπαρκτη η παρουσία της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Μετά τα τελευταία συγκλονιστικά επεισόδια τόσο στην περιοχή Λειψών – Λέρου όσο και στη Σαμοθράκη, η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να αντιδράσουν σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν τα αλιευτικά μας σε όλο το Αιγαίο, ώστε να τύχουν επιτέλους της απαραίτητης προστασίας των σκαφών και των ανδρών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ Πρώην Δημάρχου Καλύμνου


Σχολιάστε εδώ