Απελευθερωνόμαστε αύριο από τα Μνημόνια αλλά…

Απελευθερωνόμαστε αύριο από τα Μνημόνια αλλά…

-Χωρίς καμία ασπίδα προστασίας, έχοντας το υψηλότερο χρέος παγκοσμίως!

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πολυπόθητη έξοδο, στην οποία έχουν ποντάρει τα όποια… καλά χαρτιά τους έχουν απομείνει στην κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, μπαράζ είναι οι δηλώσεις επιφανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι κάθε άλλο παρά… απελευθέρωση από τα δεσμά των Μνημονίων θα φέρει το αυριανό τέλος του προγράμματος.

«Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε στενότερη εποπτεία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μετά το τέλος του προγράμματός της, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες με προγράμματα», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλιν στη συνέντευξή του στο Spiegel Οnline. Ωστόσο θα βρίσκεται στον σωστό δρόμο μόνο αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτει. Αυτή όμως η προϋπόθεση τι άλλο είναι εκτός από τη συνέχιση των επιταγών των Μνημονίων;

Πολλές πάντως αμφιβολίες έχει ο γερμανικός Τύπος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας. Μάλιστα η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας»!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η οποία επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα μετά από σχεδόν εννιά χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο οι δυσκολίες ακόμη δεν έχουν τελειώσει».

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% έως το 2060, ο επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economic Κέβιν Φέδερστοουν χαρακτηρίζει τα μέτρα αυτά ως «διαρκές καθαρτήριο» και υποστηρίζει ότι «καμία προετοιμασία δεν μπορεί να κρύψει το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στις αναταράξεις εκτός των συνόρων».

Τα «αγκάθια»
Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί περίπου κατά 25%, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη της παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστα:
• το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στο 180% του ΑΕΠ
• η ανεργία παραμένει επίμονα υψηλή και
• το τραπεζικό σύστημα είναι αντιμέτωπο με ένα βουνό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ελέγχους κεφαλαίου, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο επικεφαλής αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων στο Eurasia Group Μουτζάμπα Ραχμάν.

Στην ίδια γραμμή κινείται και η πρώτη αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service Κάθριν Μιούελμπρονερ, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως και επίσης η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμη για την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Άλλα λέει το ΔΝΤ κι άλλα η Κομισιόν…
Ούτε μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν ΔΝΤ και Κομισιόν για την επόμενη μέρα της χώρας μετά την απελευθέρωση από τα ληστρικά Μνημόνια, που θα… γιορτάσουμε αύριο, 20 Αυγούστου.

Οι προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία (κατά μέσο όρο) στα νέα «πέτρινα» χρόνια 2018 – 2060 απέχουν μεταξύ τους.

• Ανάπτυξη: Το ΔΝΤ προβλέπει 2,9%, η Κομισιόν 3,1%.
• Πρωτογενές πλεόνασμα: ΔΝΤ 1,8%, Κομισιόν 2,4%.
• Επιτόκια EFSF: ΔΝΤ 2,9%, Κομισιόν 2,8%.
• Αποδόσεις 10ετών ελληνικών ομολόγων: ΔΝΤ 5,7%, Κομισιόν 4,7%.

Πολύ αργά για δάκρυα, κ. Μοσκοβισί…
Και ξαφνικά ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που είχαν μικρή ή μεγάλη συμμετοχή στην κόλαση που περνάει οκτώ χρόνια τώρα η χώρα και ο ελληνικός λαός απέκτησαν και μνήμη και συνείδηση.

Σε γραπτές δηλώσεις του ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, με αφορμή το τέλος του προγράμματος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εγώ ο ίδιος αισθάνθηκα άβολα όταν αποφασίσαμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα εκατομμυρίων Ελλήνων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περιέγραψα αυτή την κατάσταση ως δημοκρατικό σκάνδαλο: Όχι επειδή οι υπουργοί ενήργησαν με κακή βούληση, αλλά επειδή συχνά δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι ή δεν είχαν ακριβή εντολή από τα Κοινοβούλιά τους».

Ωραία όλα αυτά, κύριε Μοσκοβισί, πλην όμως κατόπιν εορτής – ή, για την ακρίβεια, κατόπιν τραγωδίας…


Σχολιάστε εδώ