Top 10 καλοκαιρινά ορεκτικά

Top 10 καλοκαιρινά ορεκτικά

Μετά από μια δροσερή βουτιά στη θάλασσα, πιάστε θέση σ’ ένα παραλιακό τραπεζάκι για να απολαύσετε τη φημισμένη ελληνική κουζίνα. Όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σας, στο menu θα βρείτε σίγουρα και τις παρακάτω νοστιμιές, έτσι για να σας ανοίξει η όρεξη. Έτοιμοι να παραγγείλετε; 

Χωριάτικη σαλάτα 

Η πιο διάσημη ελληνική σαλάτα με φρεσκοκομμένη ντομάτα, δροσιστικό αγγούρι, σπιρτόζο κρεμμύδι, πεντανόστιμιες ελιές, φέτα, μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο και μυρωδάτη ρίγανη, αποτελεί την πρώτη επιλογή στο τραπέζι. Η κρητική της εκδοχή, ντάκος, σερβίρεται με κριθαρένιο παξιμάδι στεφανωμένο με ντομάτα ψιλοκομμένη, τριμμένη μυζήθρα ή φέτα, ελιές, κάπαρη και ρίγανη.

 

Φάβα 

Το αγαπημένο «όσπριο του καλοκαιριού», προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, δώρο της φύσης στο νησί της Σαντορίνης, είναι ένας πανάρχαιος καρπός με ξεχωριστή φυσική νοστιμιά. Στα εστιατόρια του νησιού δεν λείπει ποτέ από το μενού και σερβίρεται σε διάφορες παραλλαγές: φρεσκοβρασμένη με μόνο τα αρώματά της και λίγο λαδάκι, «παντρεμένη» με ντομάτα, κρεμμυδάκια και κάπαρη, με σάλτσα από μελιτζάνα, σαν σούπα, πλασμένη σε κεφτεδάκια, σε σύμβραση με ρύζι …

 

Γαρίδες

Ο κορυφαίος ουζομεζές κρύβει στην τρυφερή του σάρκα όλη τη νοστιμιά και τα αρώματα της θάλασσας. Οι γαρίδες σαγανάκι, πικάντικες και ζουμερές, μαγειρεμένες σε πλούσια ντοματένια σάλτσα, με κομματάκια φέτας και καυτερή πιπεριά για περισσότερη ένταση είναι σκέτος πειρασμός!

 

Ντολμαδάκια

Δυόσμος, άνηθος, μπόλικα ξερά κρεμμύδια αχνισμένα μέχρι να γλυκάνουν και λίγο ρυζάκι , όλα τυλιγμένα με μαεστρία σε αμπελόφυλλα, κάνουν τα ντολμαδάκια γιαλαντζί μπουκιά και … συγχώριο! Συνοδεύονται άριστα με τζατζίκι ή στραγγιστό γιαούρτι. Τζατζίκι Με λίγα βασικά υλικά (γιαούρτι, σκόρδο, αγγούρι, ελαιόλαδο, ξύδι), αλλά και ψιλοκομμένα λαχανικά, μυρωδικά και μπαχαρικά στις πιο… γκουρμέ παραλλαγές του, ο βασιλιάς των ορεκτικών με τη δροσερή σκορδάτη γεύση θεωρείται το απόλυτο συνοδευτικό των ψητών κρεατικών .

 


Τζατζίκι

Με λίγα βασικά υλικά (γιαούρτι, σκόρδο, αγγούρι, ελαιόλαδο, ξύδι), αλλά και ψιλοκομμένα λαχανικά, μυρωδικά και μπαχαρικά στις πιο… γκουρμέ παραλλαγές του, ο βασιλιάς των ορεκτικών με τη δροσερή σκορδάτη γεύση θεωρείται το απόλυτο συνοδευτικό των ψητών κρεατικών .

 

Κεφτεδάκια λαχανικών

Κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες… συναγωνίζονται επάξια, ιδίως το καλοκαίρι, τα κλασσικά κεφτεδάκια με κιμά. Οι αφράτες μπουκίστες τηγανισμένες σε αγνό ελαιόλαδο, αρωματικές και πεντανόστιμες, είναι από τα δημοφιλέστερα ορεκτικά. Χταποδάκι Συνώνυμο της ουζοκατάστασης και όχι μόνο, το χταποδάκι θεωρείται ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές. Λιαστό στα κάρβουνα, βραστό με λαδολέμονο, ή μαγειρεμένο με κρασί είναι απλά θεϊκό!

 

Χταποδάκι

Συνώνυμο της ουζοκατάστασης και όχι μόνο, το χταποδάκι θεωρείται ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές. Λιαστό στα κάρβουνα, βραστό με λαδολέμονο, ή μαγειρεμένο με κρασί είναι απλά θεϊκό!

 

Μελιτζανοσαλάτα

Λιτή, γευστική, πικάντικη, δροσιστική… θεωρείται το «αντίπαλον δέος» του τζατζικιού. Στην παραδοσιακή εκδοχή, η ζουμερή και ελαφρά καπνιστή της σάρκα αναμιγνύεται με τριμμένο σκόρδο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο!

 

Κολοκυθάκια

Δεκάδες είναι οι συνταγές της ελληνικής κουζίνας με βάση τα κολοκυθάκια. Ωστόσο, σαν καλοκαιρινό μεζεδάκι ,τις εντυπώσεις κερδίζουν τα κολοκυθάκια τηγανητά. Κομμένα σε λεπτές ροδέλες ή μπαστουνάκια και παναρισμένα σε αλεύρι ή κουρκούτι ,τηγανίζονται σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν καλά. Ταιριάζουν ιδανικά με τζατζικάκι.

 

Φέτα

Το «εθνικό» μας τυρί αποτελεί την πεμπτουσία του ελληνικού τραπεζιού όλες τις εποχές του χρόνου. Ψήνεται, τηγανίζεται, μαγειρεύεται… σε αμέτρητες παραλλαγές! Σκέτη με λίγη λαδορίγανη, σαγανάκι ή ψημένη στο φούρνο με ντομάτα και πιπεριές είναι μερικές άκρως… καλοκαιρινές παραλλαγές.

ΠΗΓΗ: visitgreece.gr


Σχολιάστε εδώ