Επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ιρλανδία

Επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ιρλανδία

Την Ιρλανδία επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Λυδία Κονιόρδου, με σκοπό την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών με τη χώρα αυτή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο της ΙρλανδικήςΔημοκρατίας, κ. Michael DHiggins,  αλλά και με διευθυντές καλλιτεχνικών φορέων. 

 Η  Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο προσκεκλημένη από τον  κ. Michael DHiggins, και τη σύζυγό του, Sabina. Στη συζήτηση με τον Ιρλανδό ΠτΔ, παρουσία της Ελληνίδας Πρέσβεως, κ. Γεωργίου και της Ιρλανδής Πρέσβεως στην Αθήνα, κ. O’Hanrahan, επιβεβαιώθηκε η φιλία των δύο χωρών και ο  Ιρλανδός ΠτΔ εξέφρασε στην Υπουργό τη στήριξη και την ικανοποίησή του για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημονιακό πρόγραμμα.  Στη συνάντηση δόθηκε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη έμφαση στη μεγάλη συγγραφική παράδοση των δύο χωρών και τη δυνατότητα ανταλλαγών στους τομείς της ποίησης, της πεζογραφίας και των θεατρικών έργων. 

 Επίσης, μετά από πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Kilkenny Arts Festival, Κ. Eugene Downes,  η Υπουργός  πραγματοποίησε ομιλία με θέμα “Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα και η σύνδεσή της με τον Όμηρο και την αρχαία κληρονομιά” που έτυχε μεγάλης αποδοχής. Στην ομιλία της η κα Κονιόρδου αναφέρθηκε στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα, και στη σύνδεση της με τον Όμηρο και τους αρχαίους τραγικούς, που αποτελούν  πηγή έμπνευσης πολλών δημιουργών μέχρι και σήμερα. 

Με τον Neil Murray, διευθυντή του ιστορικού Abbey Theatre και την Πρόεδρου του θεάτρου Frances Ruane, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας  με τα Κρατικά μας Θέατρα και το Ελληνικό Φεστιβάλ, με σκοπό  τη θεμελίωση μιας γενικότερης πολιτικής ανταλλαγών στον τομέα του πολιτισμού.

Η  Υπουργός παρακολούθησε, παρουσία του  κ.Higgins και της συζύγου του, στο Abbey Theatre, την παράσταση «Jimmy’sHall» και την όπερα «Η Επιστροφή του Οδυσσέα» του Κλαούντιο Μοντεβέρντι, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Kilkenny ArtsFestival».

Τέλος, η κα Κονιόρδου παρευρέθηκε στους προκριματικούς αγώνες της ελληνικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης για άτομα με αναπηρία,  συνεχάρη τους αθλητές για τις επιτυχίες τους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στους επόμενους αγώνες τους.


Σχολιάστε εδώ