Μεγαλομέτοχος το κράτος στις επιχειρήσεις!

Μεγαλομέτοχος το κράτος στις επιχειρήσεις!

-Με το 60% των εισοδημάτων που πληρώνουν σε φόρους και εισφορές

Μη σας προβληματίζει ο τίτλος. Αρκετοί θα διερωτηθούν τι είναι τούτο. Άλλοι θα τρομάξουν και θα πουν ότι το κράτος οδηγεί τις επιχειρήσεις στο λουκέτο. Και κάποιοι άλλοι, πιο… τολμηροί, δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Έχουν βρει το… αντίδοτο. Και είναι αυτό που στελέχη της φορολογικής διοίκησης επισημαίνουν στους προϊσταμένους τους, ακόμη και στην πολιτική ηγεσία. Ότι η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές οδηγούν στα ύψη τη φοροδιαφυγή.

Είναι το μέσο αντίδρασης που έχει απομείνει στους φορολογουμένους, από τη στιγμή που καταβάλλουν το 60% των εισοδημάτων τους στο κράτος, φτάνοντας στο σημείο να λένε ευθέως ότι το κράτος έχει γίνει μεγαλομέτοχος στην επιχείρησή τους.

Και η καταφυγή στη φοροδιαφυγή είναι η μόνη διέξοδος που έχει απομείνει, με αποτέλεσμα τα έσοδα του Δημοσίου να μειώνο­νται. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ, από τις οποίες προκύπτει ότι ηθικός αυτουργός είναι το ίδιο το κράτος. Μια γεύση δίνουμε παρακάτω:

• Κατασκευαστική εταιρεία στην Αθήνα εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 5,3 εκατ. ευρώ και έλαβε εικονικά στοιχεία αξίας, χωρίς ΦΠΑ, 4,9 εκατ. ευρώ.

• Εταιρεία υδραυλικών εγκαταστάσεων στη Μεσσηνία εξέδωσε εικονικά στοιχεία αξίας 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ φυσικό πρόσωπο στη Μεσσηνία με την ιδιότητα του υδραυλικού εξέδωσε εικονικά στοιχεία 17 εκατ. ευρώ.

• Μαιευτήρας γυναικολόγος στην Αθήνα απέκρυψε εισοδήματα ύψους 452.300 ευρώ.

• Δικηγόρος στον Νομό Κορινθίας δεν εξέδωσε 639 αποδείξεις και απέκρυψε εισοδήματα 4,3 εκατ. ευρώ.

• Εταιρεία χονδρικού εμπορίου συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας, χωρίς ΦΠΑ, 6 εκατ. ευρώ.

• Επιχείρηση μαρμάρων στην περιοχή της Καβάλας απέκρυψε καθαρά φορολογητέα κέρδη 706.923 ευρώ.

• Τουριστικό πρακτορείο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας έσοδα ύψους 2,34 εκατ. ευρώ.

• Υποκατάστημα πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Ζάκυνθο δεν εξέδιδε αποδείξεις λιανικής πώλησης, αποκρύπτοντας έσοδα ύψους 821.575 ευρώ.

• Ανεπάγγελτος στην Αθήνα προσαύξησε την περιουσία του κατά 555.244 ευρώ.

• Συνταξιούχος στην Αθήνα δεν δήλωσε εισοδήματα, αγνώστου προελεύσεως, ύψους 203.425 ευρώ.

Μείον 500.000.000 ευρώ!
Το… επίτευγμα της στυγνής υπερφορολόγησης, που στηρίζεται στη… λογική «πονάει δό­ντι, κόβεις κεφάλι», επιβεβαιώνεται και από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, με τους βεβαιωθέντες φόρους να είναι μειωμένοι κατά 500 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι φόροι που βεβαιώθηκαν είναι 3,354 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι είχαν βεβαιωθεί 3,875 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ