«Είδος προς εξαφάνιση» τα δολάρια στην Κωνσταντινούπολη

«Είδος προς εξαφάνιση» τα δολάρια στην Κωνσταντινούπολη

Αδυναμία ανταπόκρισης στα αιτήματα για συνάλλαγμα καταγράφηκε στις τουρκικές τράπεζες στη σκιά της κρίσης. Κόντρα στην έκκληση αγοράς αυξήθηκαν τα αιτήματα για αναλήψεις. Εκτακτη συνάντηση τραπεζιτών με τις ρυθμιστικές αρχές.

Εκτακτη συνάντηση με τις ρυθμιστικές αρχές θα έχουν οι τουρκικές τράπεζες καθώς το σύστημα βρίσκεται σε κρίση και ελλείψεις δολαρίων καταγράφονται σε όλη την Κωνσταντινούπολη.

Η αρχή (BDDK) ζήτησε τη συνάντηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τέσσερις πηγές καθώς η λίρα υπέστη χθες κραχ, βυθιζόμενη κατά 17%, η μεγαλύτερη πτώση από το 2001.

Επισκέψεις σε υποκαταστήματα των τριών μεγαλύτερων τραπεζών την Παρασκευή έδειξαν ότι πάλευαν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για ξένο νόμισμα. Σε δυο τράπεζες οι πελάτες δεν μπορούσαν να πάρουν συνάλλαγμα καθώς τα υποκαταστήματα περίμεναν ποσότητες από τα κεντρικά. Σε μια τράπεζα δεν μπορούσε να γίνει δεκτό αίτημα για ανάληψη 5.000 δολαρίων. Υπάλληλοι μιλούν για σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για συνάλλαγμα.

Η εικόνα έρχεται σε μια ημέρα που ο Ερντογάν έκανε έκκληση στους πολίτες να μετατρέψουν το χρυσό και τα χρήματα που έχουν στο στρώμα σε λίρες για να αντιμετωπίσουν τον «οικονομικό πόλεμο».

Οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από τις τράπεζες να μελετήσουν το αντίκτυπο από τα σοκ τόσο της ισοτιμίας όσο και των επιτοκίων και τα ευρήματα θα εξεταστούν στη συνάντηση του Σαββάτου, σύμφωνα με τρεις πηγές του πρακτορείου. Επίσης θα εξεταστεί η κατάσταση σε ότι αφορά τη ρευστότητα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο euro2day.gr


Σχολιάστε εδώ