Πρωτάθλημα (και) στην ΕΡΤ , με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Πρωτάθλημα (και) στην ΕΡΤ , με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Η συμφωνία του Γιώργου Βασιλειάδη με τις 7 ομάδες της SuperLeague, Παναθηναϊκό,  Ατρόμητο, Παναιτωλικό, Απόλλωνα Σμύρνη, Ξάνθη, Λαμία για λογαριασμό της κυβέρνησης με παραλήπτη την ΕΡΤ, δημιουργεί νέα δεδομἐνα στην τηλεοπτική αγορά.

Οι αγώνες της SL θα μεταδίδονται ελεύθερα από την ΕΡΤ και συνδρομητικά από τη Nova. Η ΕΡΤ θα μεταδίδει ακόμη τους αγώνες μπάσκετ της Basket League  (πλην Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ) και τους αγώνες του πρωταθλήματος Πόλο. Το κόστος των μεταδόσεων και των τηλεοπτικών τους παραγωγών, όπου χρειάζεται δεν μπορεί να εκτιμηθεί άμεσα.

Η ΕΡΤ θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό 16 εκατ. ευρὠ, εκ των οποίων ο Παναθηναϊκός θα πάρει από 4,5 εκατ ευρώ ως 5 εκατ. ευρώ και ο Άρης από 2,5 εκατ. ευρώ ως 3 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες ομάδες, θα λάβουν όσα θα έπαιρναν και από τη Nova. Υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα τα οποία είναι σοβαρά. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ για την απόκτηση των δικαιωμάτων των ομάδων. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει μία σύμβαση με έναν φορέα που θα τις εκπροσωπεί ή αν θα υπογραφούν 7 ξεχωριστές συμφωνίες με τις ΠΑΕ. Στην περίπτωση που επιλεγεί η υπογραφή συμφωνίας ΕΡΤ-SL, τότε θα υπάρξουν σοβαρά εμπόδια που προκύπτουν από το καταστατικό του συνεταιρισμού. Οι εννιά ομάδες που είναι στη Nova, πρέπει να εγκρίνουν την απόσχιση των 7 ομάδων στην ΕΡΤ.

Το υπουργείο οικονομικών πρέπει να εγκρίνει το ποσό των 16 εκατ. ευρώ υπέρ της ΕΡΤ. Η απόφαση αυτή θα φέρει μάλλον την υπογραφή του Γιώργου Χουλιαράκη. Εάν γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να επέλθει συννενόηση με τη Nova για τον προγραμματισμό των αγώνων.

Με τη συμφωνία αυτή ο Παναθηναϊκός θα ενισχυθεί σημαντικά σε μία κρίσιμη στιγμή, κι ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την πώλησή του. Έχει προηγηθεί η ένταξη της ΠΑΕ στο νόμο για τις 120 δόσεις, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η σκληρή κριτική του ΣΚΑΪ στην κυβέρνηση και η απόφαση για το κυβερνητικό εμπάργκο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αντιθέτως, είναι κάθετα αντίθετως στη συμφωνία κυβέρνησης και ομάδων.

Υπάρχει και ένα επιπλέον ζήτημα για την ΕΡΤ. Σε ανώτατη διοικητική θέση σε μία από τις 7 ομάδες βρίσκεται έναν  από τα στελέχη της εταιρείας με καθημερινή τηλεοπτική παρουσία. Από τη στιγμή που η ΕΡΤ θα χρηματοδοτήσει την ομάδα, ενώ αυτή την αποστολή έχουν συνήθως οι μέτοχοι των  ΠΑΕ, είναι αντιληπτό πως δεν μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονη διπλή παρουσία, στη διοικητική θέση και στο φορέα.

ΠΗΓΗ: typologies.gr


Σχολιάστε εδώ