Ξεπουλάνε το Νεώριο με… προίκα «κούρεμα» οφειλών και ρυθμίσεις 280 δόσεων

Ξεπουλάνε το Νεώριο με… προίκα «κούρεμα» οφειλών και ρυθμίσεις 280 δόσεων

-Τη στιγμή που δεν κάνουν 100 δόσεις στους μικροεπαγγελματίες, που… πνίγονται

Στο άρθρο 99 θα ενταχθεί η εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου ΑΕ», στην οποία ανήκει το Νεώριο, προκειμένου να μπει σε διαδικασία εξυγίανσης και να εκποιηθεί σε ιδιώτη επιχειρηματία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ωστόσο για να την πάρει θέτει συγκεκριμένους όρους, με πρώτο και καλύτερο να έχουν διευθετηθεί τα χρέη προς ΕΦΚΑ και Δημόσιο και να έχει γίνει και το σχετικό «κούρεμα». Δηλαδή ο επενδυτής, απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, δεν θα πληρώσει τίποτα, αλλά θα αναλάβει την αποπληρωμή των χρεών των Ναυπηγείων, που ανέρχονται σε 71.057.905 ευρώ, σε 280 δόσεις, δηλαδή σε 24 χρόνια περίπου.

Η πρόταση του ΕΦΚΑ, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, αφού του οφείλονται 26.814.161 ευρώ, είναι να σβηστούν τα πρόστιμα και το κεφάλαιο που θα απομείνει, ύψους 20.745.381 ευρώ, να εξοφληθεί σε 280 μηνιαίες δόσεις. Μαζί με την αφαίρεση των προστίμων και από το Δημόσιο, που οι οφειλές ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ περίπου, το κεφάλαιο που θα απομείνει για να πληρώσει η εταιρεία δεν θα ξεπερνάει τα 62-63 εκατ. ευρώ.

Αν γίνει ανάλογο «κούρεμα» και από τις Τράπεζες, στις οποίες η οφειλή ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ περίπου, το χρέος θα πέσει γύρω στα 60 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, ο επενδυτής θα γλιτώσει γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα τα πληρώσει σε 280 δόσεις, αφού το Ναυπηγείο μπει σε λειτουργία και θα αρχίσει να εισπράττει. Βέβαια ο επενδυτής θα δαπανήσει ένα κεφάλαιο για να θέσει σε λειτουργία και τη δεύτερη πλωτή δεξαμενή που βρίσκεται εκτός λειτουργίας επί δεκαετίες, ενώ θα υποχρεωθεί να προσλάβει και συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων.

Σύμφωνα με την εισήγηση του διοικητή του ΕΦΚΑ Λ. Σέμπου, «η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για την επίτευξη του επιχειρηματικού σχεδίου του επενδυτή, την απρόσκοπτη αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από αυτόν και τη βιωσιμότητα της νέας εταιρείας.

Η προτεινόμενη συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης, η οποία έχει τη στήριξη των συστημικών τραπεζών (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) και του ΕΦΚΑ, που αποτελούν βασικούς πιστωτές της εταιρείας, θα διασώσει την επιχείρηση και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για την έγκριση σύναψης συμφωνίας εξυγίανσης με τους όρους που αναφέρονται στο συνημμένο σχέδιο».
Αλήθεια, γιατί ο κ. Σέμπος, που προτείνει να γίνει ρύθμιση 25 εκατ. ευρώ σε 280 δόσεις, δεν κάνει το ίδιο, όχι για 280 αλλά για 80 δόσεις στους μικροεπαγγελματίες που χρωστάνε 5.000 και 10.000 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν ενημερότητα και πάνε όλοι για… κλείσιμο;


Σχολιάστε εδώ