Τους δικούς του μουφτήδες θέλει να βάλει ο Ερντογάν

Τους δικούς του μουφτήδες θέλει να βάλει ο Ερντογάν

Μια παράξενη αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει στη Θράκη με το θέμα των μουφτήδων. Είναι σαφές, εξάλλου και ο ίδιος ο Ερντογάν το δήλωσε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας του έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης των μουφτήδων και θα γίνεται πλέον εκλογή τους.

Προϋπόθεση για να γίνει η οποια­δήποτε αλλαγή είναι οι υπάρχοντες μουφτήδες να παραιτηθούν. Και ίσως θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί εδώ και καιρό καθώς ήδη η ηλικία τους δεν τους επιτρέπει να ασκήσουν με δυναμισμό τα νέα καθήκοντά τους, ενώ δεν μπορεί φυσικά να αποκρυβεί το γεγονός ότι και οι δύο έχουν ευθύνη για την παρακμή του θεσμού της μουφτείας και έτσι έχουν πρακτικά συνυπάρξει στην ενίσχυση των ψευδομουφτήδων.


 Όμως η Πολιτεία δεν μπορεί να δίνει την εικόνα μιας χώρας που υποκύπτει στις πιέσεις και μάλιστα για θέματα που αφορούν έλληνες πολίτες.


Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία ανάδειξης νέων μουφτήδων, ώστε να μη δοθεί διέξοδος στους τουρκικούς μηχανισμούς να αναδείξουν στις δύο κρίσιμες θέσεις των μουφτειών Κομοτηνής και Ξάνθης ανθρώπους που θα ελέγχονται από το προξενείο.

Αν πάντως νομίζουν στην κυβέρνηση ότι αρκεί να εκλεχθούν από ένα περιορισμένο εκ των πραγμάτων εκλεκτορικό σώμα οι δύο μουφτήδες και ο Ερντογάν θα σπεύσει να εκφράσει την ευαρέσκειά του και τα ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου στη Θράκη θα σπεύσουν να υποδεχθούν τους νέους θρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας, κάνουν λάθος.

Η Άγκυρα και ο ίδιος ο Ερντογάν δεν νοιάζονται ουδόλως για την ποιότητα ή την επάρκεια των μουφτήδων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ανάδειξη ενός θρησκευτικού ηγέτη που θα βάλει υπό τη σκέπη του κάθε άλλο φορέα και πολιτικό εκπρόσωπο της μειονότητας.

Την υπόθεση των μουφτήδων ας την αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα και όχι επειδή το είπε τώρα ο Ερντογάν να σπεύσουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά του, χωρίς να εξετασθούν και όλες οι νομικές και εθνικές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν.

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ