Σταυρόλεξο οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Σταυρόλεξο οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά

-Εθελοντική παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα -«Κούρεμα» μέχρι 40%

Σε 300.000 ανέρχονται αυτοί που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο το οποίο σήμερα έχει… βαφτεί «κόκκινο». Από αυτούς, οι 100.000 έχουν στεγαστικό που είναι σε καθυστέρηση πάνω από έναν χρόνο και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, οι δε 200.000 δεν έχουν πληρώσει τις μηνιαίες δόσεις τους πάνω από τρεις μήνες.

«Κούρεμα» του δανείου, που μπορεί να φθάσει και στο 40%, δίνουν οι τράπεζες μόνο σε όσους δανειολήπτες στεγαστικού συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:
– Δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.
– Αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά.
– Δεν προβλέπεται βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης σε βάθος τριετίας σε πρώτο στάδιο, ενδεχομένως και για περισσότερο (λόγω ηλικίας, προοπτικών κλάδου εργασίας κ.λπ.).
– Το δάνειο έχει καταγγελθεί, δηλαδή βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτού του τύπου προκρίνεται και η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου από τον δανειολήπτη στην τράπεζα.

Οι όροι για το «κούρεμα»
Από τα 22 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια περίπου τα 9 δισ. ευρώ ανήκουν σε 100.000 δανειολήπτες. Τα μισά από αυτά τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται εδώ και πάνω από έναν χρόνο και τα υπόλοιπα είτε παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση στην καθυστέρηση (πάνω από 6 μήνες) είτε έχουν ρυθμιστεί και απορρυθμίζονται εκ νέου.

Οι τύποι των ρυθμίσεων για τα εν λόγω δάνεια είναι:
• Εάν το δάνειο είναι 150.000 ευρώ και η σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου 90.000 ευρώ, το δάνειο σπάει σε δύο μέρη. Ο δανειολήπτης καλείται να συνεχίσει να αποπληρώνει τα 90.000 ευρώ με καλύτερους όρους (ύψος δόσης, επιμήκυνση) και τα υπόλοιπα 60.000 ευρώ παγώνουν –χωρίς εκτοκισμό– έως και για 15 έτη. Εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής, κάθε τέλος του χρόνου παίρνει –ανάλογα πάντα με τα οικονομικά του– «κούρεμα» από 4% έως και 8% στο παγωμένο ποσό. Στο τέλος της περιόδου, αν δεν έχουν αποκατασταθεί τα εισοδήματά του, μπορεί να διαγραφεί όλο το παγωμένο μέρος του δανείου.
• Εθελοντική παράδοση: Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν διαθέτει κανένα εισόδημα και άλλο ακίνητο, υπάρχουν οι οριστικές λύσεις διευθέτησης, όπως η εθελοντική παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα και η πώληση του ακινήτου.

Χωρίς «κούρεμα»
Οι ρυθμίσεις που δίνουν οι τράπεζες είναι διαφορετικές για περίπου 200.000 δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, ωστόσο διαθέτουν εισόδημα ή έχουν ακίνητη περιουσία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν προβλέπεται «κούρεμα» της οφειλής, τουλάχιστον όχι στην αρχική συμφωνία ρύθμισης.

Οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις για τη συ­γκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών είναι:
– Διαχωρισμός οφειλής: Δεν προβλέπεται «κούρεμα». Το δάνειο σπάει σε δύο μέρη, ανάλογα με το ποσοστό που μπορεί να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης με βάση τα εισοδήματά του και την έξτρα ακίνητη περιουσία που διαθέτει. Το ένα μέρος εξοφλείται κανονικά και το άλλο παγώνει από 3 έως και 5 χρόνια, οπότε γίνεται επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη. Στην περίπτωση που διαθέτει άλλα ακίνητα, θα κληθεί να πουλήσει κάποιο από αυτά για να αποπληρώσει το δάνειο.
– Επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου έως και 15 χρόνια.


Σχολιάστε εδώ