Μέρες που μας πάνε πίσω, στον μαύρο Ιούλιο του 1974…

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του
Μάκη Κουρή


…όταν η χούντα άνοιξε τις πόρτες της Κύπρου στον «Αττίλα» και πάτησε πόδι. Και από τότε όχι μόνο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή, αλλά θέλουν και να αναρτούν την τουρκική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της εναλλασσόμενης Προεδρίας κάθε πέντε χρόνια.

Εκεί έχει φθάσει ο «Αττίλας»… Κι εμείς; Τρωγόμαστε μεταξύ μας, με τους απέναντι να χαίρονται…

Τι αγάπες ήταν αυτές… Μόνο που δεν φιλήθηκαν τα δύο αφεντικά. Ο Αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος Βλα­ντιμίρ Πούτιν. Με τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς να σταυρώνουν τον Πρόεδρό τους. Η σχέση μας άλλαξε πριν από τέσσερις ώρες, είπε ο Τραμπ. Πλειοδότησε ο Πούτιν. Ήθελα να κερδίσεις τις εκλογές, τόνισε στον Τραμπ. Πού να το πίστευε κανείς…

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι αγάπες θα έχουν επιπτώσεις εδώ στα Βαλκάνια και ποιος θα είναι ο ρόλος της χώρας μας από τη στιγμή που οι Αμερικανοί ερωτεύτηκαν τον Ζάεφ.

Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από το επίπεδο των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας μετά το τετ-α-τετ του Πούτιν με τον Τραμπ. Αυτήν τη στιγμή όλα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για την επόμενη μέρα.

Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Αλβανίας, όλα έχουν μετατεθεί για το φθινόπωρο. Αν θα μπουν υπογραφές και σε ποια λύση. Το μόνο που φαίνεται να έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι τα Διαπόντια νησιά δεν θα είναι μέσα στη συμφωνία για την ΑΟΖ.

Δώρα ακριβά θα μοιράσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πανηγυρική φιέστα στη ΔΕΘ, που συμπίπτει με την έξοδο από τα Μνημόνια. Και τα δώρα θα είναι φοροελαφρύνσεις ύψους ενός δισ. ευρώ.

Όλα πάνε μια χαρά, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ουδέν πρόβλημα. Όλα δουλεύουν ρολόι. Όπως στα δημόσια νοσοκομεία, σε αρκετά από τα οποία οι θέσεις γιατρών σε ποσοστό 20% είναι κενές. Το σύστημα Υγείας έχει ξεμείνει από ειδικευμένους γιατρούς.

Και πώς να μην έχει… απώλειες, όταν 18.000 γιατροί έφυγαν για άλλες χώρες την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το προχθεσινό πρωτοσέλιδο του «Έθνους». Κάθε χρόνο ξενιτεύονται 1.500 γιατροί. Και σήμερα λείπουν από το ΕΣΥ πάνω από 6.500 γιατροί.

Με το ίδιο θέμα την περασμένη Πέμπτη και ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Ριζοσπάστη»: «Στην εντατική τα δημόσια νοσοκομεία».

Ο κ. Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τι έχει να πει;

Όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, πρόεδρος της ΕΕ αυτή την περίοδο, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στον Βασίλη Νέδο. Και εξηγεί το γιατί:

– Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ και Τουρκίας θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Η Τουρκία σταθερά απομακρύνεται από την Ευρώπη και τις αξίες της τα τελευταία χρόνια.

Το στίγμα, η σημαία της προεδρίας του θα είναι, όπως είπε: «Μια Ευρώπη που προστατεύει». Και η θέση του απέναντι στη χώρα μας: «Η Ελλάδα είναι, και θα παραμείνει, ένας εταίρος εντός της ΕΕ και για την Αυστρία».

Στην ουρά περιμένουν οι επενδυτές για να… εισβάλουν στην Ελλάδα. Το… σινιάλο θα είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Θα τους πάρει, όμως, χρόνο πολύ γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μειώσουν το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων τους κατά 40% με 50% τα επόμενα τρία χρόνια.

Να και ένα καλό νέο, που τιμά την Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2004-2009 Σταύρος Λαμπρινίδης αναλαμβάνει νέος πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσινγκτον από τον Νοέμβριο. Πολλά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο πολύ σημαντικό πόστο που αναλαμβάνετε, κύριε Λαμπρινίδη.

Έργο Ερντογάν… Κατάργησε τη θέση του πρωθυπουργού μετά από 1.000 χρόνια. Υπήρχε στο τουρκικό διοικητικό σύστημα από την εποχή των Σελτζούκων. Και πλέον όλες οι εξουσίες στην Τουρκία περνάνε στον νέο Σουλτάνο, που είναι πια και με τη βούλα παντοδύναμος.

Αν σας περισσεύουν λεφτά, όχι βέβαια τίποτα πενταροδεκάρες, είναι ευκαιρία να πάτε μια βόλτα γύρω από τη Γη, στο διάστημα. Με το «New Shepard», το διαστημικό όχημα της Blue Origin, της αεροδιαστημικής εταιρείας του (δικού μας) Τζεφ Μπέζος. Η τιμή ολίγον… αλμυρούτσικη: από 200.000 έως 300.000 δολάρια. Η εταιρεία, που λειτουργεί από το 2000, ανακοίνωσε ότι οι δοκιμαστικές πτήσεις με επιβάτες θα ξεκινήσουν σε λίγους μήνες και θα αρχίσει να πουλάει εισιτήρια από το 2019.


Σχολιάστε εδώ