«Λίμνη υγρού νερού στον Άρη», πιθανώς η ανακάλυψη της δεκαετίας

«Λίμνη υγρού νερού στον Άρη», πιθανώς η ανακάλυψη της δεκαετίας

Οι ελπίδες για αρειανά μικρόβια αναζωπυρώνονται

Κοιτάξτε νοτιοδυτικά στον νυχτερινό ουρανό μια από αυτές τις ημέρες, και θα  δείτε τον Άρη να λάμπει με το κοκκινωπό του φως στη μικρότερη απόστασή του από τη Γη εδώ και 15 ημέρες.

Σκεφτείτε ότι σε αυτή τη μακρινή κουκκίδα μπορεί να κρύβονται εξωγήινα μικρόβια –ένα σενάριο που γίνεται μακράν πιο πιθανό μετά την ανακοίνωση για  εντοπισμό υγρού νερού σε σημαντική ποσότητα. Μέχρι σήμερα, νερό είχε ανακαλυφθεί μόνο στη μορφή πάγου στους πόλους και το υπέδαφος, αν και υπάρχουν ενδείξεις και για εποχική ροή υγρού νερού σε μικρές ποσότητες.


 Γνωρίζουμε όμως ότι στο μακρινό παρελθόν ο Άρης ήταν θερμός, υγρός και φιλόξενος, όπως μαρτυρούν μεταξύ άλλων οι παραλίες με βότσαλα που έχει εντοπίσει ο ρομποτικός γεωλόγος Curiosity της NASA. Και ένα μέρος αυτού του νερού παραμένει σήμερα στον πλανήτη.


Η εντυπωσιακή νέα ανακάλυψη δεν δείχνει πείθει όλους τους πλανητολόγους, αν όμως επιβεβαιωθεί θα γραφτεί στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science, περιγράφει μια λίμνη υγρού νερού που κρύβεται κάτω από το κάλυμμα πάγου στον νότιο πόλο του πλανήτη.

Ερευνητές διαφόρων ιταλικών ιδρυμάτων ανέλυσαν δεδομένα από το ραντάρ Marsis του ευρωπαϊκού δορυφόρου Marx Express στον Άρη –το όργανο εκπέμπει παλμούς ραδιοκυμάτων και καταγράφει την ανάκλαση για να απεικονίσει το ανάγλυφο της επιφάνειας.

Το σήμα που λάμβανε το ραντάρ από τον πυθμένα της λίμνης ήταν ισχυρότερο από ό,τι το σήμα του επιφανειακού πάγου, ένδειξη ότι κάποια επίπεδη επιφάνεια κρύβεται από κάτω. Η ανάλυση του σήματος, σε συνδυασμό με έμμεσο υπολογισμό της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του επίμαχου υλικού, υποδεικνύουν ότι πρόκειται για υγρό νερό.

«Πιθανότατα δεν πρόκειται για πολύ μεγάλη λίμνη» λέει ο Ρομπέρτο Οροσέι, καθηγητής του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής και επικεφαλής της μελέτης.

Η ομάδα του εκτιμά ότι η υποτιθέμενη λίμνη έχει διάμετρο γύρω στα 20 χιλιόμετρα και βάθος ένα μέτρο.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η αρειανή λίμνη παρουσιάζει ομοιότητες με «υπόγειες» λίμνες στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία, οι οποίες επίσης κρύβονται κάτω από ένα επιφανειακό στρώμα πάγου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στο newpost.gr

Φωτο: Η λίμνη κρύβεται κάτω από το κάλυμμα πάγου στον νότιο πόλο του Άρη (ESA/DLR/FU)


Σχολιάστε εδώ