Αποκάλυψη-βόμβα στο δημοτικό συμβούλιο: 140 στρέμματα στο λιμάνι ζητούν… ιδιοκτήτη!

Αποκάλυψη-βόμβα στο δημοτικό συμβούλιο: 140 στρέμματα στο λιμάνι ζητούν… ιδιοκτήτη!

Aπίστευτο και όμως αληθινό. Το κράτος πούλησε στην Cosco, με τη σύμβαση εκχώρησης του ΟΛΠ, χώρο έκτασης 140 στρεμμάτων μέσα στο λιμάνι, που δεν του ανήκε! Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του master plan του ΟΛΠ, που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες!

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Κάρλες ανέφερε ότι 210 στρέμματα από τον χώρο του λιμανιού δεν ανήκουν στον ΟΛΠ αλλά στον Δήμο Πειραιά.

Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχει έγγραφο από το 1877 που κατοχυρώνει την έκταση στον Πειραιά και τον καθιστά νόμιμο ιδιοκτήτη του. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 1932, τότε που άρχισε να αναπτύσσεται το λιμάνι, παραχώρησε την έκταση για χρήση στον νεοσύστατο ΟΛΠ προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία του λιμανιού. Προσδιόριζε δε ότι ο χώρος θα χρησιμοποιείται από τον ΟΛΠ επειδή είναι δημόσιος φορέας και όσο θα είναι δημόσιο το λιμάνι θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί.

Όταν ο ΟΛΠ έγινε ΑΕ, ο δήμος διεκδίκησε τον χώρο, αλλά επειδή εξακολουθούσε να έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο, δεν επέμεινε. Όμως ο Παναγιώτης Φασούλας ενέγραψε τον χώρο στο Κτηματολόγιο ως περιουσία του δήμου και από τότε ο δήμος πληρώνει και ΕΝΦΙΑ!

Από τη στιγμή όμως που ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΛΠ και πουλήθηκε στους Κινέζους ο χώρος αυτοδίκαια ανήκει στον Δήμο Πειραιά, καθώς εξέλειπε ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού και έπαψαν να ισχύουν οι λόγοι της παραχώρησής του! Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Στέλιος Γαϊτανάρας επιβεβαίωσε ότι η έκταση αναφέρεται στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του δήμου. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κτηματολόγιο τον έχει εγγράψει και ο ΟΛΠ!

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες, δεν είναι 210 τα στρέμματα που ανήκουν στον δήμο αλλά 140, γιατί τα 70 στρέμματα είχαν απαλλοτριωθεί για να γίνει το θερινό περίπτερο των βασιλέων, το γνωστό ως Παλατάκι, και για την έκταση αυτή ο δήμος έχει αποζημιωθεί.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είπε ότι έχει πλήρη εικόνα για το θέμα και το παρακολουθεί. Εξέφρασε όμως την απορία γιατί τόσοι δήμαρχοι που πέρασαν δεν έκαναν κάτι για να διεκδικήσουν τον χώρο, ενώ όλοι γνώριζαν ότι ο χώρος είναι δημοτικός.

Μάλιστα ο δήμαρχος Σαπουνάκης ετοιμαζόταν να κτίσει στη συγκεκριμένη έκταση κατοικίες για τους υπαλλήλους του δήμου. Και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας το γνώριζε (όπως είπε ο Κυριάκος Μανωλάκος από τη μείζονα μειοψηφία), όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να υπογράψει τη σύμβαση εκχώρησης του λιμανιού στην Cosco, δίνοντας στους Κινέζους κάτι που ήξερε ότι δεν ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά στον δήμο!

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» Μαρία Σταθάκη παρενέβη και είπε ότι ο Δρίτσας έκανε αγώνα για να αλλάξει μια προσυμφωνημένη σύμβαση παραχώρησης και έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν τέθηκε ποτέ από κανέναν θέμα εξαίρεσης του συγκεκριμένου χώρου.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος είπε με… νόημα: «Ρωτήστε τον κ. Δρίτσα να σας πει αν έχει συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό…». Αμέσως προκλήθηκε μια αμηχανία στο συμβούλιο, αλλά ο δήμαρχος έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας: «Ανεξάρτητα από το τι έκαναν ή τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι δήμαρχοι, εμείς πριν ολοκληρώσουμε τη θητεία μας θα έχουμε αντιμετωπίσει και αυτό το θέμα. Θα το ανοίξουμε και θα το φτάσουμε εκεί που πρέπει. Την υπόθεση τη γνωρίζω πολύ καλά. Τη δουλεύω και έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτήν τη στιγμή όμως δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Πάντως το θέμα θα το έχουμε αντιμετωπίσει πριν από τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου».

Να σημειώσουμε ότι στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί ακροθιγώς σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Τάκης Αβραμίδης, αλλά τότε δεν είχε πάρει έκταση. Τώρα έγινε… θρυαλλίδα και άναψε αμέσως φωτιές, γιατί φάνηκε πως όλοι λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο, που είναι ο Πειραιάς!


Σχολιάστε εδώ