Ποια θα είναι τα αντίμετρα της Μόσχας

Ποια θα είναι τα αντίμετρα της Μόσχας

Η αναβολή (ματαίωση;) της επίσκεψης στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνιστά την πλέον ισχυρή απόδειξη του αρνητικού («εχθρικού») κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας λόγω της απέλασης των δύο διπλωματών.

Το γεγονός ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο φθινόπωρο, σε δυο τρεις μήνες από σήμερα, δείχνει ότι το διάστημα αυτό δεν είναι αρκετό για την αποκλιμάκωση της έντασης. Μάλιστα, η εδώ πρεσβεία της Ρωσίας έσπευσε να… διευκρινίσει ότι την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ είχε ζητήσει (με σχετική πρόσκληση) η Αθήνα, διαψεύδοντας τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν αίτημα της Μόσχας.

Στην κυβέρνηση αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο έχει προαναγγείλει αντίμετρα (αντίποινα) για την απέλαση των διπλωματών, ενώ προχθές (Παρασκευή) κλήθηκε εκ νέου ο πρέσβης της χώρας μας στη Μόσχα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, του ζητήθηκαν εξηγήσεις για «αντιρωσικές» δηλώσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρονταν, προφανώς, στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Η ρωσική πλευρά έχει αποκρούσει εξαρχής τις κατηγορίες περί εμπλοκής διπλωματών της σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας (Σκοπιανό), ενώ επιμένει ότι η απόφαση της Αθήνας για την απέλασή τους ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.
Το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών ανέβασε στον ύψιστο βαθμό η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μ. Ζαχάροβα, η οποία έκανε λόγο για «βρώμικες προβοκάτσιες» στις οποίες «υπέπεσε δυστυχώς η Αθήνα». Προειδοποίησε δε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν παραμένουν χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνος» και ότι «ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις».

Απαντώντας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Μ. Ζαχάροβα «δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου». Την κατηγόρησε ακόμη ότι με τις δηλώσεις της «υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες ενέργειες» των διπλωματών.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε «ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση για την απέλαση ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, λέγοντας ότι «δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Την επομένη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα στις σχέσεις με τη Ρωσία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε δύο ώρες, συμφωνήθηκε, πρώτον, ότι η Ελλάδα «θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» και, δεύτερον, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρέσβης της Ρωσίας Αντρέι Μασλόφ με ανάρτησή του στα social media εξέφρασε την απογοήτευση της χώρας του για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από τη Μόσχα έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο έμμεσης ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους ρώσους τουρίστες που σχεδιάζουν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ