Kρίσιμη ευρωπαϊκή χρονιά αρχίζει για τις ελληνικές ομάδες

Kρίσιμη ευρωπαϊκή χρονιά αρχίζει για τις ελληνικές ομάδες

Το Μουντιάλ τελείωσε, το ελληνικό πρωτάθλημα ακόμα δεν ξέρουμε αν θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου, όπως είναι προγραμματισμένο, και από αυτήν την εβδομάδα οι ελληνικές ομάδες μπαίνουν σε ρυθμούς ευρωπαϊκών κυπέλλων.

Αύριο γίνεται η κλήρωση για Champions League και Europa League. Σε αυτή μπαίνουν πέντε ελληνικές ομάδες (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης).
Απ’ αυτές οι τρεις μπαίνουν σε δράση και στον αγωνιστικό χώρο αυτήν την εβδομάδα. Ο λόγος για τον ΠΑΟΚ, που αντιμετωπίζει τη Βασιλεία για το Champions League, και τους Ατρόμητο και Αστέρα, που παίζουν στο Europa με Ντιναμό Μπρεστ και Χιμπέρνιαν αντίστοιχα.

Από φέτος αλλάζουν πολλά στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Η ΑΕΚ ξεκινά από τον τρίτο προκριματικό των πρωταθλητών του Champions League και πρέπει να περάσει δύο προκριματικούς γύρους (τρίτος και πλέι οφ) για να βρεθεί στους ομίλους. Αν προκριθεί από τον τρίτο προκριματικό, θα παίξει στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Αν αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό, συνεχίζει στα πλέι οφ του Europa League, αλλά μόνο με τους υπόλοιπους αποκλεισμένους του Champions League. Αν αποκλειστεί στα πλέι οφ του Champions League, προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Europa.

Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει από τον δεύτερο προκριματικό των μη πρωταθλητών του Champions League και πρέπει να περάσει τρεις προκριματικούς γύρους (δεύτερος, τρίτος και πλέι οφ) για να μπει στους ομίλους. Αν προκριθεί στον τρίτο προκριματικό και αποκλειστεί εκεί πηγαίνει απευθείας στους ομίλους του Europa League.

To ίδιο ισχύει βεβαίως και αν αποκλειστεί στα πλέι οφ. Αν αποκλειστεί από τον δεύτερο προκριματικό στο Champions League, δεν αποχαιρετά την Ευρώπη, αλλά συνεχίζει στον τρίτο προκριματικό του Europa League και περνώντας δύο προκριματικούς (με τους υπόλοιπους αποκλεισμένους του Champions League) μπορεί να φτάσει στους ομίλους της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει από τον τρίτο προκριματικό του Europa League, πρέπει, δηλαδή, να περάσει δύο προκριματικούς γύρους (τρίτος και πλέι οφ) για να φτάσει στους ομίλους.

Ατρόμητος και Αστέρας ξεκινούν από τον δεύτερο προκριματικό του Europa League, έχουν δηλαδή τρεις προκριματικούς γύρους (δεύτερος, τρίτος και πλέι οφ) μέχρι τη φάση των ομίλων.

Κι όλα αυτά σε μια κρίσιμη σεζόν, όπου η χώρα μας είναι στη 15η θέση της κατάταξης της UEFA και τη σεζόν 2019-2020 ο πρωταθλητής Ελλάδας θα αρχίζει τις υποχρεώσεις του από τον Ιούλιο στον δεύτερο προκριματικό του Champions League, ενώ ο δευτεραθλητής θα αρχίζει κι αυτός από τον 2ο προκριματικό γύρο, όπως και φέτος, στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Το… κακό όμως είναι πως η τάση της Ελλάδας είναι πτωτική, λόγω της κακής πορείας των ομάδων μας τα τελευταία χρόνια, και σε περίπτωση που υποχωρήσει στη 16η ή στη 17η θέση της βαθμολογίας της UEFA τότε θα χάσει έναν εκπρόσωπο στο Champions League και θα μείνει με τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη από τη σεζόν 2020-2021.

Eπομένως, επιβάλλεται οι ομάδες μας να έχουν καλές πορείες και να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Για το δικό τους καλό και σε οικονομικό επίπεδο, αφού τα χρήματα που δίνει η UEFA είναι όλο και περισσότερα.


Σχολιάστε εδώ