Πέφτουν τα τζάκια της ΝΔ στη Β΄ Αθήνας

Πέφτουν τα τζάκια της ΝΔ στη Β΄ Αθήνας

– Τρέχουν και δεν φτάνουν οι βουλευτές μετά το σπάσιμο της περιφέρειας

Αναστάτωση έχει προκληθεί μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών μετά την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να πει «ναι» στην κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής. Η εξέλιξη αυτή φέρνει τα πάνω κάτω και οι επόμενες εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες θα διεξαχθούν κάτω από εντελώς νέα δεδομένα, καθώς η Β’ Αθηνών σπάει σε τρεις μικρότερες περιφέρειες, ενώ η Αττικής σε δύο.


 Ισορροπίες ανατρέπονται, πολιτικά «τζάκια» δεκαετιών γκρεμίζονται και όλοι πλέον -εν ενεργεία βουλευτές και υποψήφιοι- τρέχουν και δεν φτάνουν.


Οι νυν βουλευτές της παράταξης είχαν πυρήνες ψηφοφόρων σε διάφορα σημεία της περιφέρειας και είναι υποχρεωμένοι τώρα να επιλέξουν μία από τις τρεις μικρότερες περιφέρειες, οπότε χάνουν τη στήριξη που είχαν στις άλλες δύο.

Ως εκ τούτου, με εξαίρεση τρεις-τέσσερις κορυφαίους και προβεβλημένους, κανείς άλλος δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την επανεκλογή του. Μοναδική… παρηγοριά τους το γεγονός ότι στις εκλογές του 2015 ως δεύτερο κόμμα η ΝΔ είχε εκλέξει στη Β’ Αθηνών 11 βουλευτές. Αν στις επόμενες είναι πρώτο, όπως όλα δείχνουν, θα εκλέξει 14-16.

Ωστόσο εκτός από τους παλιούς θα υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων υποψηφίων, ορισμένοι εκ των οποίων κινούνται πέριξ του Κυρ. Μητσοτάκη και θα έχουν, όπως εκτιμάται, τη στήριξη του κεντρικού μηχανισμού. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποκλείονται οι εκπλήξεις και μεγάλα ονόματα να μείνουν εκτός Βουλής.

Αυτός είναι κι ο λόγος που επικρατεί εκνευρισμός μεταξύ των βουλευτών που είναι αναγκασμένοι να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς τους και να στήσουν σε νέα βάση τον προσωπικό τους μηχανισμό.

Ορισμένοι πάντως επισημαίνουν και τη θετική πλευρά του μέτρου: Τα έξοδα για την προεκλογική εκστρατεία θα είναι σημαντικά λιγότερα καθώς οι υποψήφιοι θα έχουν να καλύψουν ένα τμήμα και όχι ολόκληρη τη Β’ Αθηνών. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τον Βόρειο Τομέα (εκλέγει συνολικά 15 βουλευτές) θα επιλέξουν οι δύο αντιπρόεδροι Άδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης, τον Νότιο Τομέα (εκλέγει 18 βουλευτές) οι Μ. Βαρβιτσιώτης, Σ. Βούλτεψη, ενδεχομένως και οι Άννα Καραμανλή και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ τον Δυτικό Τομέα (εκλέγει 11 βουλευτές) οι Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Γιακουμάτος. Οι Ν. Δένδιας και Γ. Κουμουτσάκος κινούνται μεταξύ Βόρειου και Νότιου Τομέα, ενώ αδιευκρίνιστες είναι οι προθέσεις του Β. Μεϊμαράκη.

Θεωρείται βέβαιο ότι αρκετοί υποψήφιοι θα επιλέξουν τομέα με κριτήριο ποιοι άλλοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο, ώστε να έχουν τις περισσότερες ελπίδες προκειμένου να εκλεγούν βουλευτές.

Στην περιφέρεια Αττικής η Νέα Δημοκρατία έχει τέσσερις βουλευτές, που μπορεί να γίνουν πέντε αν είναι πρώτο κόμμα. Εδώ τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο απλά καθώς οι τέσσερις θα μοιραστούν ακριβώς:  Μ. Βορίδης και Γ. Μαρτίνου θα επιλέξουν κατά πάσα πιθανότητα τον Ανατολικό Τομέα και Γ. Βλάχος και Θ. Μπούρας τον Δυτικό Τομέα.


Σχολιάστε εδώ