…τον ερχόμενο Μάιο

…τον ερχόμενο Μάιο

Άδειασε ο Τσίπρας τον Σκουρλέτη και έφερε τις δημοτικές μαζί με τις ευρωεκλογές

Τα… ρέστα του με τριπλές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο παίζει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα και να αναστρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα. Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε όχι μόνον την αντιπολίτευση αλλά ακόμη και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη, μετέφερε τις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Πυροδοτώντας έτσι νέα εκλογικά σενάρια και υποχρεώνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αναθεώρηση των σχεδιασμών και αναγκαστική προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής -με τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας- ανατρέπει μηχανισμούς και ισορροπίες και μετατρέπει τις περιφέρειες αυτές σε… αχαρτογράφητα νερά. Κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που το 2015 εκλέ­χθηκαν στη Β’ Αθηνών και στην Αττική έχουν μπει στην αναζήτηση της νέας περιφέρειας -από αυτές που θα προκύψουν από την κατάτμηση- που θα είναι υποψήφιοι. Και θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγούν.


 Αγωνία στο Μαξίμου να μην ακυρωθεί από το ΣτΕ η απλή αναλογική


Ο κίνδυνος ορισμένοι από τους πρωτοκλασάτους να μείνουν εκτός Βουλής είναι κάτι περισσότερο από ορατός, ιδίως δε αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν έναν επιπλέον λόγο να αγωνιούν: Το ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρώσει τον νόμο για την απλή αναλογική. Κάτι τέτοιο, εκτός από την αναστάτωση που θα προκαλούσε, θα συνιστούσε ισχυρό πλήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η επιβεβαίωση…
Πάντως για μια ακόμα φορά το «Π» επαληθεύτηκε πλήρως στα ρεπορτάζ του και στις εκτιμήσεις του καθώς στο πρωτοσέλιδο κεντρικό τίτλο του την Κυριακή 10 Ιουνίου ανέφερε την πιθανότητα για τριπλές κάλπες τον Μάιο, ενώ δύο βδομάδες πριν, με χτύπημα στην πρώτη σελίδα και πλούσιο ρεπορτάζ, επεσήμαινε ότι στους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι και το σοβαρό ενδεχόμενο για ευρωεκλογές μαζί με εθνικές εκλογές και εκλογές για περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης στο ρεπορτάζ αποκαλυπτόταν ότι είχε ήδη ληφθεί απόφαση (παρά τις αντιδράσεις) να έλθει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση η κατάτμηση των αχανών εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής.

Επιπροσθέτως, με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν στο ρεπορτάζ, εξηγείτο και γιατί είναι πιθανό το σενάριο για πολλαπλές κάλπες τον Μάιο του 2019. Μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι με αυτόν τον τρόπο και βάσει των μέχρι τότε δημοσκοπήσεων και δεδομένων το Μαξίμου δεν επιθυμούσε τρεις διαφορετικές αναμετρήσεις στις οποίες δεν θα πήγαινε καλά, αφού μια ήττα στις πρώτες εκλογές (π.χ. ευρωεκλογές) θα δημιουργούσε δεδομένα και θα ήταν πρόκριμα και για ήττα στην επόμενη αναμέτρηση (π.χ. αυτοδιοικητικές) και στη συνέχεια τα δεδομένα και η ψυχολογία θα οδηγούσαν σε ακόμα μεγαλύτερη ήττα στη μητέρα των μαχών, δηλαδή τις εθνικές εκλογές. Μια αναμέτρηση μία κι έξω, όλες οι εκλογές δηλαδή μαζί, θα ήταν πιο ανεκτή, καθώς η ψυχρολουσία θα ήταν μια φορά και όχι τρεις και παράλληλα θα επέτρεπε στον κ. Τσίπρα έγκαιρα και χωρίς δυσχερέστατες ε­μπλοκές να αφοσιωθεί στην επόμενη μέρα, στην ορθότερη διαχείριση της ήττας και στην ανασύνταξη των δυνάμεων, χωρίς το άγχος μιας νέας, άμεσης εκλογικής αναμέτρησης.

Παράλληλα, με τις πολλαπλές κάλπες θα μπορούσε να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια του κόσμου στις ευρωεκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιφέρειες με αμιγώς συριζαίους υποψηφίους, και θα υπήρχε λιγότερος θυμός στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Επίσης το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα στηρίξει σε αρκετούς δήμους και κάποιες περιφέρειες πετυχημένα πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς θα του έδινε την δυνατότητα ενός συμψηφισμού του τύπου «στηρίξαμε δικούς σας σε δήμους και περιφέρειες, στηρίξτε μας στις εθνικές εκλογές για να μην έλθει η Δεξιά».

Τέλος, το Μαξίμου θέλει όσο είναι δυνατόν να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακυρωθεί ο νόμος για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση (κάτι που έχει δεσμευτεί ότι θα το κάνει η ΝΔ, όπως και η επαπειλούμενη προσφυγή στο ΣτΕ από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης για ακύρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές), καθώς σε αυτόν πο­ντάρει και για να ενισχύσει την παρουσία του στους δήμους αλλά και για να μετέχουν τα στελέχη του σε καίριες θέσεις στα δημοτικά συμβούλια ώστε να είναι απόλυτα αναγκαία για τον σχηματισμό πλειοψηφίας.

Η μάχη των «δελφίνων»
Το Μαξίμου και ο κ. Τσίπρας φαίνεται πλέον να επείγονται και για την επόμενη μέρα των εκλογών. Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής έδινε και δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς, και δη στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον πρόεδρο της ΝΔ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ (που ψήφισαν την κατάτμηση των δύο περιφερειών, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις), μέσα πλέον από τις μικρότερες εκλογικές περιφέρειες που προκύπτουν από την κατάτμηση, να «επανελέγξουν» το «εκλογικό παιχνίδι» επώνυμων, πρωτοκλασάτων και δελφίνων και να επαναδιαπραγματευθούν πολιτικά μαζί τους. Και τούτο γιατί η εκλογική τους δύναμη σε αριθμό ψήφων λόγω της κατάτμησης θα είναι υποδεέστερη (σε σχέση με το άθροισμα που ελάμβαναν στις αχανείς παλαιότερες περιφέρειες) και θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και ελέγχου και στις νέες Κοινοβουλευτικές Ομάδες που θα προκύψουν αλλά και στους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Παράλληλα, επικαλούμενοι την ανάγκη που προκύπτει από τα νέα ειδικά ακροατήρια που προκύπτουν από τις μικρότερες περιφέρειες, έχουν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να τοποθετήσουν στις νέες περιφέρειες (στα ψηφοδέλτια) δίπλα στους κορυφαίους ή τους επίδοξους «δελφίνους» νέα πρόσωπα και πρόσωπα που επηρεάζουν πολιτικά και αναφέρονται στους ίδιους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, μετά τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τις μικρότερες περιφέρειες που προκύπτουν από την κατάτμηση, ξεκινάει ένα πολιτικό θρίλερ και πολλά ερωτηματικά για τις περιφέρειες στις οποίες θα κατέβουν κορυφαία και επώνυμα στελέχη που συγκέντρωναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ψήφων, που αποτελούσε προσωπική πολιτική τους προίκα και τους έδινε διαπραγματευτικά ατού για υπουργοποίηση, κορυφαίους ρόλους, περιθώρια μεγάλων ελιγμών και προσωπικών πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, ήδη έχει ξεκινήσει ένα πολιτικό θρίλερ με αυτονόητα ερωτήματα για το πού θα κατέβουν κορυφαίοι υπουργοί και κορυφαία στελέχη με εξαιρετικές εκλογικές επιδόσεις (στην αχανή ενιαία Β’ Αθήνας ή στην επίσης αχανή και ενιαία περιφέρεια Αττικής).


 Ψάχνουν υπουργοί και βουλευτές πού θα είναι υποψήφιοι


Πρωταγωνιστές σε αυτό το θρίλερ, ανάμεσα σε άλλους, είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος (όγδοος σε σταυρούς στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015), Πάνος Σκουρλέτης (εξελέγη στη Β’ Αθηνών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, με λίστα), Νίκος Παππάς (έβδομος σε σταυρούς τον Ιανουάριο του 2015), ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (τρίτος σε σταυρούς μετά τους Γιάνη Βαρουφάκη και Γιάννη Δραγασάκη στις εκλογές του Ιανουαρίου), ο Γιάννης Δραγασάκης (δεύτερος σε σταυρούς στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015) αλλά και ο Δημήτρης Βίτσας (14ος σε σταυρούς στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015).

Επίσης σε θρίλερ τείνει να εξελιχθεί η επιλογή της περιφέρειας στην οποία θα κατέβουν ως υποψήφια προβεβλημένα και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκλεγεί στη Β’ Αθηνών (με σταυρό προτίμησης τον Ιανουάριο του 2015 και μετά με λίστα τον Σεπτέμβριο του 2015), όπως ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας καθώς και οι Χαρά Καφαντάρη, Ελένη Αυλωνίτου, Γιώργος Δημαράς, Αννέτα Καβαδία, Βασιλική Κατριβάνου.

Θρίλερ υπάρχει όσον αφορά και νέα πρόσωπα που φιλοδοξούν να έχουν ρόλο και να εκλεγούν βουλευτές και τα οποία έχουν σχέσεις με τον πρωθυπουργό, όπως ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, οι υφυπουργοί Λιάκος και Βασιλειάδης κ.ά.

Σημαντικοί παράγοντες στο θρίλερ των νέων περιφερειών που προέκυψαν από τις κατατμήσεις είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος (που ακούγεται ότι μπορεί να είναι και στο Επικρατείας ή στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή), όπως και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που ήταν στο Επικρατείας (αν και κάποια σενάρια τη θέλουν είτε στο Ευρωψηφοδέλτιο είτε στο Επικρατείας)

Μεγάλο θρίλερ και για τις δύο περιφέρειες που προέκυψαν από την κατάτμηση της περιφέρειας Αττικής με κεντρικό πρωταγωνιστή τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, που επιθυμούσε την κάθοδό του στην ενιαία περιφέρεια της Αττικής και τώρα θα πρέπει να επιλέξει σε ποια από τις δύο μικρότερες θα κατέλθει.

Θρίλερ υπάρχει και με τον πρώην υπουργό Αριστείδη Μπαλτά για την αν θα είναι υποψήφιος (με σταυρό προτίμησης αυτήν τη φορά καθώς εκλέχτηκε με λίστα τον Σεπτέμβριο του 2015 μετακομίζοντας από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στη Περιφέρεια Αττικής.

Ερωτήματα υπάρχουν για το σε ποια από τις δύο νέες περιφέρειες θα κατέλθει ο βουλευτής και προβεβλημένος δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου (που εκλέχτηκε με σταυρό προτίμησης και στη συνέχεια με λίστα στην περιφέρεια Αττικής), αλλά και με τον βουλευτή και πολύ γνωστό ηθοποιό Γιώργο Πάντζα (αν και υπάρχουν κάποιες φήμες ότι θα προτιμήσει αυτήν τη φορά να αφήσει το έδαφος ελεύθερο για τον γιο του).

Σημαντικές παρουσίες είναι οι δύο ακόμα εκλεγμένοι βουλευτές, ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Σκουρολιάκος και ο διακεκριμένος γιατρός Γιάννης Δέδες.

Βεβαίως, πλέον, λόγω των ειδικών ακροατηρίων που δημιουργούνται στις δύο νέες περιφέρειες, είναι πολύ πιθανό το Μαξίμου να επιστρατεύσει στα ψηφοδέλτια και νέα πρόσωπα.

Αναταραχή από τον αιφνιδιασμό
Στο μεταξύ μεγάλη εσωκομματική αναταραχή, με σημαντικές παρενέργειες, προκάλεσε και προκαλεί ο αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μέσω 16 βουλευτών της απολύτου επιρροής του έφερε, και μάλιστα αργά το βράδυ, τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2019 οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και μάλιστα να μπορούν να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, δηλαδή να γίνουν τον Μάιο του 2019. Η τροπολογία ήλθε νύχτα και αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και έπαιρνε τον δρόμο προς ψήφιση από την Ολομέλεια.

Είχαν προηγηθεί κοινοβουλευτικές μάχες με τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο αποσυνδέονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση. Το σοκ ήταν μεγάλο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ίδιο τον Πάνο Σκουρλέτη, που ένιωσαν το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους. «Μας άδειασαν όλους μαζί, μας ξεφτίλισαν, άλλα λέγαμε λίγο νωρίτερα, άλλες διαβεβαιώσεις είχαμε και τώρα μας πετάνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες και μας παραδίδουν στη χλεύη», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο.


 Θρίλερ στα αχαρτογράφητα νερά των νέων περιφερειών


Το μεγαλύτερο άδειασμα και τον μεγαλύτερο αιφνιδιασμό, λένε οι ίδιοι, τον υπέστη ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, που εμφανίστηκε αμήχανος και ιδιαίτερα προβληματισμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού συνεννοήθηκε με τους βουλευτές και ετοιμάστηκε η τροπολογία, φέρεται να επικοινώνησε ο ίδιος τηλεφωνικά με τον Πάνο Σκουρλέτη λίγο πριν κατατεθεί επίσημα η τροπολογία στη Βουλή και τον ενημέρωσε για την απόφασή του. Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών υπέστη σοκ καθώς άκουσε την είδηση από την τηλεόραση, χωρίς να έχει προηγούμενη ενημέρωση από το Μαξίμου.

Ενδεικτική της σπουδής και του αιφνίδιου της απόφασης του πρωθυπουργού είναι και η γκάφα που έγινε και η οποία μπαλώθηκε όπως όπως το πρωί της επόμενης μέρας με την επανακατάθεση της τροπολογίας.

Αρχικά είχε προβλεφθεί στην τροπολογία ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα γινόταν την Κυριακή των ευρωεκλογών, κάτι τέτοιο όμως μόνο σοβαρά νομικά και πολιτικά προβλήματα δημιουργούσε. Όταν η τροπολογία πήγε στα χέρια έμπειρων κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και την εξέτασαν, παρά την αγανάκτησή τους για τον αιφνιδιασμό, έσπευσαν να επισημάνουν την γκάφα και να προτείνουν επαναδιατύπωση, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μπορεί να διεξαχθεί μία βδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ ο δεύτερος γύρος μπορεί να συμπέσει με τις ευρωεκλογές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
…ρίχνει φως στα γεγονότα


Σχολιάστε εδώ