Μαζική πλαγιοκόπηση της ΝΔ από Δεξιά

Μαζική πλαγιοκόπηση της ΝΔ από Δεξιά

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Υφιστάμενοι πολιτικοί σχηματισμοί κι άλλοι που εκκολάπτονται στο παρασκήνιο φιλοδοξούν να κατέβουν στις επόμενες εκλογές και να διεκδικήσουν την ψήφο των δεξιών ψηφοφόρων.

Η ραγδαία φθορά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λόγω της συγκατοίκησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, και η στασιμότητα που παρουσιάζει η Χρυσή Αυγή τροφοδοτούν τις προσδοκίες τους, οι οποίες ενισχύονται περαιτέρω από την εκτίμηση των δημοσκόπων, βάσει της οποίας το ζήτημα των Σκοπίων μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θα στείλει ψηφοφόρους προς τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς.

Λόγω και του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι ως πρωθυπουργός θα ακυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια.
Τη χρονική αυτή στιγμή υπάρχουν τρεις τουλάχιστον πολιτικοί σχηματισμοί που κάνουν σχέδια για τις εκλογές: Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) του Γ. Καρατζαφέρη, η «Ελληνική Λύση» του Κ. Βελόπουλου και η «Νέα Δεξιά» του Φ. Κρανιδιώτη. Μάλιστα, την ίδρυση νέου κόμματος έχει προαναγγείλει ο Τ. Μπαλτάκος, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ανάλογες κινήσεις από ομάδα απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός νέου κόμματος υπό την επωνυμία Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση (ΠΑΤΡΙΕ), στο οποίο μετέχουν μεταξύ των άλλων ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από την Χρυσή Αυγή) Δ. Κουκούτσης και ο πρώην βουλευτής Β. Καπερνάρος.

Ενδεχόμενη συμμαχία όλων ή ορισμένων εκ των παραπάνω θα είχε ισχυρές πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας που μπορεί να τους άνοιγε ακόμη και την πόρτα του Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, λόγω… υψηλών προσωπικών φιλοδοξιών, κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο.
Υπάρχει και το προηγούμενο της συμπόρευσης του Γ. Καρατζαφέρη με τον Τ. Μπαλτάκο, που άντεξε μερικούς μήνες μόνο. Ο τελευταίος πάντως δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να πείσει τους Φ. Κρανιδιώτη και Κυρ. Βελόπουλο σε μια κοινή προσπάθεια.

Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι σχηματισμοί είναι το οικονομικό καθώς η συμμετοχή στις εκλογές συνεπάγεται υψηλό κόστος.
Κατά συνέπεια πρέπει να βρεθούν οικο­νομικοί πόροι προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας.

Εκεί ακριβώς ποντάρουν και στην Πειραιώς, ελπίζοντας ότι τα συγκεκριμένα κόμματα, σε συμμαχία ή αυτόνομα, θα κινηθούν στα… ρηχά και η ζημιά για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι περιορισμένη.
Εκτίμηση την οποία δεν συμμερίζονται όλοι στην παράταξη, αφού υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν ότι με τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία ένα αμιγώς δεξιό κόμμα θα μπορούσε να έχει καλές προοπτικές στις επόμενες εκλογές και να στερήσει πολύτιμες δυνάμεις από τη Νέα Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ